duminică, 24 martie 2013


VOX POPULI, VOX DEI

Dragi camarazi,

Această expresie latină „Vocea poporului, Vocea lui Dumnezeu” ne sugerează, din când în când, necesitatea luării deciziilor de importanţă crucială pentru existenţa unui popor, prin votul majorităţii. Vă mai aduceţi aminte de campaniile electorale din 2008 şi 2009? Poporul român nu a  mandatat aleşii portocalii pentru distrugerea coeziunii armatei de rezervă şi totuşi, majoritatea a decis. Dar de campania electorală din 2012? Nici în această campanie electorală aleşii nu au fost mandataţi de popor să acopere minciuna, frauda, infractorii şi abuzul şi totuşi mizeria portocalie care a produs atâta umilinţă este „ascunsă sub preş”. Constat că lamentarea şi ignoranţa ne omoară încet, încet. Subiectul pensiilor militare diminuate abuziv şi ilegal a fost eclipsat, în ultima lună de altele mult mai importante pentru situaţia noastră actuală şi de perspectivă, precum:„disponibilizările din armată de acum un deceniu; asistenţa medicală gratuită; sistemul de rezervişti al armatei; asocierea Preşedintelui cu Gitenstein; comemorări; 8 martie; Papua Noua Guinee, etc. La unison, comentariile politicienilor pe subiectul pensiilor militare au încetat, revenind în actualitate, subiecte precum: „cornul şi laptele; disputa dintre domnii Ponta şi Băsescu; supărarea etnoelitei maghiare; bătălia politică dintre Blaga şi Udrea; ruperea USL; tendinţa de subordonare politică a armatei; pensionarea generalilor; gripa aviară, pesta porcină, mierea cu antibiotice, castraveţii cu ecoli, ouăle stresate şi acum calul din carnea de vită şi laptele cu aflatoxină. etc. Treptat şi controlat, problematica noastră a intrat într-un con de umbră de unde se emit semnale lipsite de coerenţă şi speranţă. Din acest con de umbră va fi, din ce în ce mai greu, să readucem problematica pensiilor militare diminuate pe agenda publică, în spaţiul ocupat de naivitatea şi răutatea politicienilor interni precum şi de jocul de putere extern, perfid şi periculos. În acest context, militarii pensionari, dijmuiţi de guvernanţi, ne confruntăm cu o serie de provocări ce vor transforma definitiv dorinţa de dreptate, în resemnare şi capitulare. În repetate rânduri, am atras atenţia asupra limitării încrederii în promisiunile electorale şi buna intenţie a politicienilor. Tot ceea ce contează este menţinerea puterii sau preluarea puterii. În acest joc încrucişat al intereselor meschine şi profitoare vom asista la scenarii scrise din ce în ce mai prost care vor consuma vlaga naţiunii şi vor asigura liniştea celor care s-au abonat, egoist şi perfid, la sacul fără fund al exploatării resurselor naţionale.
Iată un scenariu incert dar posibil, fabricat în spaţiile oculte ale jocului de putere: ”Preşedintele solicită guvernului şi Parlamentului să respecte voinţa poporului manifestată la Referendumul din 22 noiembrie 2009, când 77,78% dintre voturile exprimate au fost pentru parlament unicameral şi 88,84% pentru maximum 300 de parlamentari; nici guvernul şi, mai ales Parlamentarii, nu sunt interesaţi de o asemenea organigramă a Legislativului; Preşedintele sesizează CCR asupra legitimităţii constituţionale a voinţei poporului exprimată prin vot la referendumul din 2009 ca o modalitate de exercitare a suveranităţii naţionale şi solicită acesteia să se pronunţe dacă această formulă legislativă, contrară voinţei poporului, este constituţională; CCR constată că actuala soluţie legislativă nu respectă voinţa exprimată de popor iar modificarea Legii 35/2008 prin OUG 46/2012 este neconstituţională, prin urmare, procesul electoral prin care s-au ales cei 588 de parlamentari, este neconstituţional; CCR se pronunţă în acest sens şi Parlamentul trebuie dizolvat cu două consecinţe: organizarea noilor alegeri parlamentare după Legea 35/2008 nemodificată; adoptarea Legii referitoare la Parlamentul unicameral cu 300 de parlamentari. Se organizează noi alegeri parlamentare. Sub povara angajamentelor compromise şi sub presiunile pieţei electorale, USL se rupe iar cele două componente de bază, participă pe liste separate. În urma noilor alegeri, alianţele se reconfigurează prin detaşarea stângii de dreapta, iar PSD trece în opoziţie”. 
 Aşa cum am arătat anterior, acest scenariu este incert dar posibil. Rezolvarea problemei pensiilor militare diminuate depinde , în primul rând, de PSD şi în al doilea, de noi, cei păgubiţi. Iar PSD-ul trebuie atenţionat că încă mai existăm. Pensiile nu vor fi întregite în cuantumul lor de drept, prin bunăvoinţa politicienilor. Aceştia şi-au văzut „sacii în căruţă”. Este posibil ca prin reacţia noastră democratică şi legitimă, această căruţă să meargă cu „frâna trasă”. Din aceste considerente am apelat continuu la unitatea noastră. Din motive egoiste şi comportamente asimetrice ne-am trezit dezbinaţi şi neajutoraţi. Sunt bombardat cu diverse întrebări în legătură cu şansele de reuşită şi stoparea abuzului. Eu am prezentat orientativ, un scenariu. Aceste scenarii sunt multiple şi perfide. În contextul noilor preocupări ale clientelei profitoare, problema pensiilor militare diminuate rămâne în afara agendei lui 2013. Nu pot să vă mai ofer un răspuns. Răspunsul să-l identificaţi în excesul cu care aţi crezut în dialogul atât de adolat de unii şi atât de compromiţător în soluţii. Miercuri 20 martie, fiind prezent la emisiunea "Ora de vârf" la postul de televiziune "RTV", întrebat de moderator despre soluţionarea pensiilor militare tăiate, Victor Ponta a răspuns:"Sunt 90% care au avut de câştigat la pensie  şi 10% care au avut de pierdut; pentru cei 10% asta facem, tot căutăm o soluţie, un fond de solidaritate ..." Am ajuns deci, în poziţia unor "sinistraţi", demni de mila concetăţenilor. Suntem tot mai mult confundati cu acei cetateni, din zonele defavorizate.
A urmat în scenă Preşedintele care, dupa conferinta de presa sustinuta la Cotroceni din 21.03.2013, a intrat in direct prin telefon la Romania TV, pentru a lamuri cateva aspecte legate de modificarile la statutul militarilor. Aceste lămuriri „academice”,  demne de prestaţia unui demis, a  băgat în ceaţă întregul spirit de  mândrie naţională şi ataşament faţă de armata sa, prin sintagmele iresponsabile: „Aţi făcut armata la munci agricole”, eu nici nu beau nici bere, nici vin, nici whiskey cu generalii. Şi cu asta basta”, "Armata romana are o cifra de generali care incepe cu 90. Sunt generali cu o stea, pana la trei stele, sunt comandanti de divizii sau atasati in afara tarii si restul sunt in trupele operative sau in justitia militara", “Nu mai consideraţi armata NATO de astăzi ca fiind armata de la munci agricole de dinainte de revoluţie". Domnul Preşedinte pierde logica pe drum. Anterior, spunea ca "restul" sunt în trupele operative. De altfel, poporul roman a existat  înainte cu multe milenii de revolutie şi odată cu trecerea la capitalism, nu am luat altul de  împrumut, a rămas neschimbat. De schimbări au avut parte numai regimurile obediente, sluganice şi atât de corupte. Atunci de ce va luati de armată domnule comandant suprem ? Armata nu a fost prezentă alături de popor numai în agricultură, a fost şi în industrie şi în transporturi şi în spaţiile operaţionale de peste hotare  cu unităţi şi mari unităţi operative din toate categoriile de forţe armate, a fost pretutindeni. Faceţi o mare greşeală atunci când comparaţi stările operaţionale ale celor două stadii de existenţă ale aceluiaşi organism popular, Armata. În anul 1972, la Borcea, se decola cu tot regimentul de aviaţie de vânătoare, odată. Acum le daţi carburant şi ore de zbor, cu linguriţa. Documentaţi-vă asupra poligonului din Asuluk (fosta URSS) şi reţineţi câte mari unităţi de rachete AA şi de rachete operativ -tactice din România comunistă au  dat lecţii de înaltă pregătire de luptă, celorlate armate străine. Ultimele aplicaţii reale cu trageri de luptă în acest poligon au avut loc în iulie 1989, anul care marchează în mintea dumneavoastră zidul despărţitor dintre cele "două armate". Despărţiţi şi poporul de atunci de cel de acum, despărţiţi şi copii născuţi în comunism de cei de acum, pentru că în mintea dumneavoastră persistă microbul vrajbei. Armata nu a făcut bişniţă cu prezentul şi viitorul ţării aşa cum faceţi domniile voastre , politicienii îmbuibaţi. Aceşti indivizi transmit “dragostea partinică” pentru armata română, prin viu grai. Sunt nişte rapsozi populari rătăciţi prin pustiurile globalizării. Nu au cel mai mic bun simţ si respect, pentru valorile naţionale.

Dragi camarazi,
Apreciez, că prin atitudinea pasivă manifestata in filiale,   faţă de aceste derapaje ale politicului de la bunul simţ , nu vom mai putea ocupa niciodată, prin acceptul primarului Capitelei, Piaţa Victoriei. Este inadecvat ca în această piaţă să fie prezent numai un general şi 300 de luptători, pentru apararea drepturilor lor. Ceilalţi să staţi la gura sobei că dreptatea va veni.  Şi, toţi laolaltă să strigăm către toate azimuturile:”Ce se mai aude cu pensiile diminuate?" Vă spune subsemnatul, NIMIC!

Prof. univ.dr. Petrişor Mandu