sâmbătă, 5 noiembrie 2011

3 NOIEMBRIE- ZIUA VÂNĂTORILOR DE MUNTE

3 NOIEMBRIE- este ZIUA Vanatorilor de Munte. Aceste trupe de ELITA ale Armatei Romane, au o lunga traditie, un trecut si o istorie impresionante. Aceste trupe extrem de mobile, formate din oameni pentru care muntele reprezinta o a doua casa, iar colegii, comandantii si…calutii, cea dea doua familie, prin pregatirea, misiunile si rolul lor, fac nota distincta in cadrul Fortelor Terestre si chiar NATO. Daca despre aceste trupe am vorbit intr-un articol anterior, despre trecutul lor glorios, oamenii ce le-au condus si faptele lor de arme, vom vorbi in acest articol, pe care-l dedicam acestor STAPANI ai MUNTELUI.

Trupele de vânători de munte din România, au aparut din dorinta Marelui Cartier General, de a avea trupe specializate în ducerea acţiunilor de luptă în teren muntos, împădurit. Aceste trupe, dea lungul timpului, şi-au castigat un renume şi o faimă greu de egalat în rândul adversarilor lor. Initial ele au actionat in subordinea Corpului de armată de arme întrunite.

Infiintarea lor a avut loc pe data de 3 noiembrie 1916, prin Ordinul nr. 294, al Marelui Cartier General al Armatei Romane, iar rolul lor specific mentionat inca de la infintare, era ducerea de acţiuni de luptă ofensive sau de apărare, atât independent, cât si-n cooperare cu alte trupe, în teren muntos, împădurit, greu accesibil, acolo unde celelalte arme nu pot acţiona.

Primii Vanatori au provenit din randul Şcolii Militare de Schiori din Bucureşti, care a fost transformata în “Corpul Vânătorilor de Munte”, organizat pe 3 batalioane a cate 3 companii fiecare, având un efectiv de 2000 de combatanti. Decizia a fost una realista si oportuna, iar prima cazarma a fost aceea a Regimentului 4 Rosiori Cotroceni – Bucuresti. Acolo a început recrutarea viitorilor vânători de munte, din întreaga armată, pe baza aptitudinilor fizice, incepand totodata instructia specifica ducerii luptei în teren muntos, împădurit.

Vanatorii de Munte romani au raspuns printre primii, chemarii din dimineaţa zilei de duminică, 22 iunie 1941, a Mareșalul Ion Antonescu, con­ducătorul statului român, care a transmis celebrul ordin de zi către intreaga armata română: „Ostaşi, vă ordon treceţi Prutul! Zdrobiţi duşmanul din răsărit şi miazănoapte. Dezro­biţi din jugul bolşevismului pe fraţii noştri cotropiţi. Reîmpliniţi în trupul ţării glia străbună a Ba­sa­ra­bilor şi codrii voievodali ai Bu­co­vinei, ogoarele şi plaiurile voastre”. Din acel moment începea o lungă campanie militară în care Vanatorii români s-au acoperit de glorie, fiind numiti de catre inamicul rosu, „Beretele verzi” ale României.

Pe 25 octombrie 1944, militarii români de sub comanda Generalului Avramescu au eliberat Careiul, ultima localitate românească dintre cele cedate prin Dictatul de la Viena din 1940.

La mulţi ani VÂNĂTORILOR DE MUNTE!