duminică, 31 martie 2013
„TRAGEDIA OPTIMISTĂ”
Prin teoriile aberante emanate în ultimele emisiuni televizate, cu „zâmbetul pe buze şi durerea în suflet” atât reprezentanţii clasei politice cât şi cei aparţinând jurnaliştilor şi-au încrucişat privirile şi discursurile în faţa telespectatorilor „speciali”, pe tema pensiilor militare.
Poziţiile strategice adoptate de SCMD în ultimele 3 luni, starea reală de coeziune a membrilor şi reuşita lichelelor de a se interpune în fluxul firav al comunicării sindicatului sunt câteva din cauzele pentru care, distinsele personalităţi ale USL joacă „alba neagra” cu destinul unor pensionari militari. Cu un ochi privesc la FMI iar cu celălalt la propria imagine, puternic „înfiptă” în sondajele fabricate la comandă.
Aştept cu nerăbdare soluţiile Comitetului Director care, după opinia subsemnatului, ar trebui să dea răspuns la următoarele întrebări :
1. Care este stadiul concret al soluţionării prblemelor pensionarilor militari cu pensiile diminuate? Care este proiectul final de lege, unde se află, când se aprobă?
2. Care este situaţia forţei sindicale şi aici pot fi următoarele situaţii:
a. unele filiale în număr de ...(care ?) sunt pentru organizarea unor manifestaţii în capitală iar celelate , în totalitate, susţin acest demers;
b. Unele filiale din ţară sunt pentru organizarea unor manifestaţii în capitală iar celelate nu sunt de acord;
c. Toate filialele din ţară sunt pentru organizarea manifestaţiilor şi susţin, cu efective, acest efort;
d. Filialele nu sunt de acord cu organizarea şi desfăşurarea unor manifestaţii şi susţin, în continuare, tehnica dialogului.
În situaţia în care va fi identificată, în urma analizei, soluţia „C” mai este o speranţă iar dacă vor fi adevărate soluţiile a, b şi d , NICIUNA, pe termen scurt.
3. Care este poziţia concretă faţă de soluţionarea problemelor pensiilor militare ale filialelor opozante la alternativa mitingului?
4. Strategia concretă a SCMD pentru lunile aprilie, mai şi iunie, 2013, referitoare la modalităţile de soluţionare a problemei pensiilor militare diminuate, ramasă la 01.04.2013, o mare deziluzie şi o mare păcăleală.
Menţionez că, în afara răspunsurilor la aceste întrebări, membrii filialei 1 Braşov nu sunt interesaţi de alte comentarii şi precizări pe tema ordinii de zi a şedinţei Comitetului Director al SCMD din 03.04.2013. În funcţie de acest răspuns, cel puţin subsemnatul va adopta o decizie radicală.
Datorită unor mesaje ce-mi parvin pe adresa electronică, doresc să sugerez unor camarazi, aflaţi în situaţii financiare critice, următoarele opinii:
- Necazurile unora, generate de continuitatea aplicării aberantului capitol IV / legea 329/2009 şi perspectiva creşterii pensiei recalculate peste pragul salariului mediu brut pe economie, sunt întemeiate şi acestea pot fi stopate numai prin atitudinea civică de solicitare a abrogării acestui capitol;
- Mult discutatul proiect de lege reparatorie”Gabriel Oprea”, având un articol şi trei aliniate, produce multe confuzii atât în interpretare cât şi în aplicare. Dacă vă referiţi la creşterile prin recalculare şi revizuire ( ce depăşesc cuantumul pensiei din decembrie 2010) conform Legii 119/2010 şi a OUG nr.1/2011, atunci aveţi de ce să vă îngrijoraţi. Dacă vă referiţi la stagiile de cotizare adăugate după ieşirea la pensie din armată, recalculate după Legea 263/2011, atunci nu trebuie să vă îngrijoraţi,
- În ce priveşte conţinutul aliniatului 3 cu privire la menţinerea în plată a pensiei revenite prin legea reparatorie, la cuantumul din decembrie 2010, vă asigur că principiul de îngheţare a acesteia (6 - 8 ani) este profund nelegal, artificial şi discriminatoriu şi încă se mai poate face ceva.
Dragi camarazi,
Toate comentariile sunt utile şi ele ne relaţionează şi conectează la o politică naţională de tip „realpolitik”, după cum spunea premierul. Acest termen defineşte o bătălie crâncenă pentru putere şi aplicarea unor strategii axate pe politica pragmatismului exagerat. Consacrată în epoca modernă de cancelarul Bismark (citat de premier, de curând), utilizată de diferite dinastii, împăraţi, dictaturi şi administraţii „realpolitik” poate institui un realism social politic lipsit de scrupule , bazat pe tactici sociale impulsive şi imorale. Vom asista , cât de curând, la o metamorfoză a mercenariatului politic clădit pe alianţe tot mai conjuncturale şi total nepotrivite pentru viitorul nostru. Iar noi, tot mai dezbinaţi, vom constitui o pradă uşoară în faţa abuzului găştilor ticăloase , ce scot treptat, democraţia şi statul de drept, din parametrii lor umani. Am lăsat garda jos din prea multă slăbiciune civică şi am contribuit, din plin la măturatul şi "ascunderea gunoiului sub preş". Şi fără contribuţia noastră decisivă, adevărul va triumfa într-un târziu deoarece, "minciuna contributivităţii" va genera, într-un viitor nu prea îndepărtat, multe confuzii, convulsii şi inechităţi, între generaţiile de pensionari. Subsemnatul nu mai crede în lacrimile „ienicerilor ” Premierului şi vicepremierului Oprea cu privire la refacerea dreptăţii pe termen scurt. Pe termen mediu şi lung, se practică, inclusiv de noi, o întreagă filososfie ce ne scoate din context. Invocatele acuzaţii din campania electorală asupra potenţialilor infractori politici au devenit abur şi vis. Se pare că iertarea păcatelor s-a mutat din biserică, în guvern şi Parlament. Noi suntem "vinovaţii", pentru noi, nu mai există nimic în sacul promisiunilor , nici măcar iertarea. Timpul trece pe lângă toţi, iar odată cu el, speranţele, proiectele şi viaţa noastră. Pentru ştiinţa premierului, Bismark a fost destituit în 1890, tocmai pentru aplicarea dictatorială a principiului Machiavellian, „realpolitik”.
Prof univ.dr. Petrişor Mandu