In urma unui mail primit de la col.r. Marin Neacsu am primit o Propunere de Proiect de Lege, dupa cum spunea domnia sa, "inspirat de proiectul de ordonanta al doamnei Simona Sirbu, un proiect de lege pentru rezolvarea problemei pensiilor scazute in urma revizuirii. Probabil ca unele aspecte nu vor fi pe placul celor ce au pus in aplicarea OG1/2011, dar asta e alta problema si poate fi " negociata" daca celelalte aspecte raman in picioare".
Iata textul acestui proiect, sa-i zicem "Proiectul Neacsu", pe care vi-l propun spre lecturare si dezbatere:
Art. 1 Pensiile militare de stat ale cadrelor militare, pensiile de stat ale polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special din sistemul administrației penitenciarelor, care prin Legea nr, ll9/2010 privind unele măsuri in domeniul pensiilor, cu modificările și completările ulterioare, au fost integrate prin recalculare in sistemul public de pensii și revizuite în baza ordonanței de Urgență a Guvernului nr.1/2011 privind stabilirea unor măsuri in domeniul pensiilor acordate beneficiarilor proveniți din sistemul de apărare. ordine publică si siguranță națională, aprobată prin legea nr.165/2011, cu modificările și completările ulterioare, se modifică după cum urmează:
Art. 2
(1)Se anulează efectele legilor de la articolul 1 pentru acele persoane asupra cărora aplicarea respectivelor legi a provocat o diminuare a cuantumului pensiei, acestea revenind atât din punct de vedere al cuantumului cât şi ca mod de calculare la cuantumul şi sistemul de calcul existent până la apariţia L- 119/2010.
(2) prin repunerea in plată a drepturilor de pensie la nivelul existent in data de 31.12.2010, pentru cei ale căror drepturi au fost diminuate prin recalculare sau revizuire, după caz;
(3) prin recunoașterea drepturilor câștigate pentru cei ale căror drepturi au crescut prin recalculare sau revizuire, după caz.
(4) Prevederile art 2(1) se aplică şi acelora cărora în urma unor verificări li s-au constatat sau li se constată nereguli în calculul pensiei, nereguli neimputabile lor ci unor cauze independente de voinţa lor, iar prin verificare şi recalculare cuantumul pensiei scade sub nivelul celei din Decembrie 2010.
Art, 3
(.1) Modificarea şi repunerea în plată a drepturilor de pensie la nivelul existent în data de 31.12.2010, urmărește reconstituirea unor drepturi subiective ca fiind drepturi declarative și a căror existență a fost afectată de măsurile legislative adoptate.
(2) Reconstituirea drepturilor subiective la nivelul lunii decembrie 2010. începe cu data de 01.01.2012, iar punerea în plată a acestor drepturi reconstituite se face începând cu data de 01.05.2013.
(3) Sumele lunare rezultate ca diferență între pensia repusă in plată începând cu 01.05.2013 și pensia aflată in plata începând cu data de 01.01.2012 se definesc ca prejudicii aduse prin efectul legii patrimoniului pensionarilor.
(4) Restituirea sumelor definite conform alin. (3) se face, din oficiu, în baza metodologiei emise de ministrul/directorul instituției publice respective.
(5) Sumele necesare pentru plata diferenţelor dintre pensia actuală şi cuantumul din Decembrie 2010 vor fi acoperite din bugetul instituţiilor-ministerelor în cauză.
Art.4. Prevederile prezentei legi se aplică şi acelor pensionari cărora în urma procesului de revizuire pensiile le-au fost diminuate, chiar dacă în urma unor cereri, ca urmare a depunerii de noi acte la dosar, cuantumul a crescut peste nivelul din 2010. Calculele noilor date din documentele luate în calcul după 31.12.2010, se vor grefa pe cuantumul pensiei din 31.12.2010 dacă pensia recalculată sau revizuită, fără documentaţia suplimentară, a fost sub nivelul celei din 2010.
Art 5.
(1) Ca urmare a procesului de verificare a modului de calculare a pensiilor şi a neregulilor constatate de Audit pentru cazurile constatate ca litigioase, recunoașterea drepturilor câștigate prin operațiile de recalculare sau revizuire, după caz, are loc după verificarea legalității și autenticității documentelor existente în dosarul de pensionare. inclusiv a condițiilor de valabilitate a acestora, cu validarea dalelor conținute. Procesul de recalculare şi verificare va cuprinde obligatoriu verificarea actelor originale care au stat la baza procesului de recalculare/ revizuire luând în considerare şi verificându-se inclusiv datele conţinute în contestaţiile depuse de pensionari acolo unde aceste contestaţii există.
(2) În situaţia în care, în activitatea de verificare prevăzută la alin.( I ) se constată elemente care nu corespund realității sau pot determina nulitatea documentului, datele din docurnent se exclud de la validare, iar dacă acest fapt conduce la stabilirea unui prejudiciu, recuperarea prejudiciului se face in conformitate cu prevederile legale de la cel care se face vinovat de provocarea prejudiciului.
(3) Dacă nu există vinovaţi iar prejudiciul se datorează unor cauze obiective, catastrofe, evenimente sau cauze naturale, condiţii meteo sau alte incidente de care nimeni nu se face vinovat, prejudiciul se declară irecuperabil..
(4) Persoanele care au emis documente fără respectarea condițiilor de valabilitate a acestora, precum și persoanele care au accesat sau au aprobat, ordonat sau determinat accesarea bazelor de date și au introdus sau facilitat introducerea de date în sistemul informatic de gestiune a pensiilor fără a avea competența și autorizarea necesare vor răspunde conform gravității faptei săvârșite, în fața organelor abilitate ale statului. În acelaşi spirit, se vor lua măsurile legale şi împotriva acelora care au tolerat, aprobat, consimţit tacit sau prin aprobări cu sau fără intenţie astfel de acte.
Art.5 La reevaluarea drepturilor de pensie se aplică, după caz, prevederile H.G.1294/2001, cu completările și modificările ulterioare, inclusiv cele cuprinse în H.G. S-1019/2010.
Art 6. Beneficiarilor acestei legi li se aplică toate drepturile şi prevederile privind creşterile sau indexările de pensii ce apar sau au apărut după 31.12.2010, până la apariţia viitoarei legi a pensiilor care va reglementa pe viitor acest lucru.
Art 7 . Cuantumul pensiilor reevaluate se actualizează în conformitate cu prevederile legii privind pensiile militare de stat.
Art 8. La data intrării în vigoare a prezentei Legi, se abrogă, pentru cei asupra cărora legea îşi face efectul, toate prevederile legilor enunţate la art 1, care se opun prezentei legi.