marți, 2 aprilie 2013



Pe 1 Aprilie se implinesc 16 luni de cand 70 000 de rezervisti au pensiile diminuate! Din care 5 luni sub PD-L si 11 luni sub USL!

Nu este nicio pacaleala! E perfect real, asa cum si pe 1 august, cei 70 000 de rezervistii vor implini 20 luni de cand au pensii diminuate, pe 1 ianuarie 2014 - 2 ani. Si apoi 3, 4 sau 5 ani, si tot asa pana la iesirea respectivilor "pe cale naturala" din sistem!

Cu exceptia numarului de rezervisti cu pensii diminuate, nu s-a schimbat si nici nu se va schimba nimic in viitorul apropiat! Informatia privind numarul real al rezervistilor cu pensii diminuate, nr. care este de 70 000, este furnizata de un expert in domeniu, respectiv de ministrul muncii - Mariana Campeanu, in data de 20 martie 2013, la TVR 1, in emisiunea de aici http://www.tvrplus.ro/editie-prim-plan-92512. La minutul 16.54, M. Campeanu afirma in clar: 60% dintre pensiile foste militare au crescut ca si cuantum, concluzia logica fiind ca celelate 40% au scazut. Aritmetica spune ca 40% din 175 000 de fosti pensionari, inseamna 70 000 de pensii scazute!  Asadar, nu 10%, ci 40% - ceea ce inseamna ca minim 70 000 de rezervisti au pensii scazute, ceea ce nu este doar grav, ci foarte grav, dar cu toate acestea, cauza lor este ascunsa sub tacere! De toata lumea! Eventual cativa lideri politici mai arunca din cand in cand,  niste sentimentalisme teatrale pe piata media pretinzand ca nu pot dormi noaptea linistiti din cauza celor 70 000 de rezervisti au pensii diminuate. La fel ca si unii lideri ai organizatiilor de rezervisti! 

Ce am mai aniversa pe 1 Aprilie? 2 ani si 4 luni de cand militarii romani nu mai au drept de pensie militara! Ba am ajuns in situatia in care desi stim bine ca de peste 2 ani, noi nu mai avem pensii militare, ne prefacem ca nu observam nici macar sintagma "PENSII MILITARE" inscrisa in fals, luna de luna pe taloanele de pensii! Macar atata sa fi obtinut, sa nu ne mai inscrie ministerele cuvantul "militare" langa cuvantul "pensii"! 

Ar mai fi o aniversare pe 1 Aprilie! Se implinesc 2 ani si 4 luni, de cand militarii activi (militari fiind cei care al caror statut a fost si este reglementat de L. nr. 80/1995 - Statutul Cadrelor Militare, precizare necesara - intrucat cam multi purtatori de uniforme se auto-denumesc militari, desi nu au nici in clin nici in maneca cu L. nr. 80/1995 - Statutul Cadrelor Militare)sunt singurii angajati ai sistemului bugetar declarati salariati si viitori pensionari "unitari", dar care raman singurii "unitari" retribuiti la "zile calendaristice", si nu la zile lucratoare precum ceilalti "unitari"! Ce legatura avem noi cu militarii activi? Avem si este importanta, intrucat vizeaza legatura dintre regimul de munca fortata si cel de contributie restrictionata, regim pe care l-am suportat si noi si il suporta acum si militarii activi! Pensia militara a fost o compensare a muncii fortate si a obstructionarii dreptului de contributie, nicidecum un privilegiu! Ori la acest moment, militarii activi nu au drept de pensie militara, dar ei tot sunt obligati sa presteze munca fortata si le mai este restrictionat si dreptul la contributie. Dreptul la contributie le este restrictionat militarilor, prin urmatoarele 3 elemente:

  • L. 284/2010 (a salarizarii "unitare") precizeaza la art. 3 c) ca salarizarea "unitarilor"  are la baza un principiu de "echitate şi coerenţă, prin crearea de oportunităţi egale şi remuneraţie egală pentru muncă de valoare egală". Echitatea, coerenta si celelalte nu se aplica insa si militarilor. In acelasi text de lege la  Art. 92 (1), Anexa nr. VII, Cap. II, militarii romani devin "sclavagizati" comparativ cu toti ceilalti "unitari", impunandu-li-se o remuneratie pentru "zile calendaristice" si nu  pentru zile "lucratoare" precum celorlalti angajati "unitari". Asadar, legea creeaza facilitati pentru toti "unitarii" si care sunt remunerati pentru 8 ore pe zi si 40 de ore lucratoare pe saptamana, militarii fiind singurii exceptati de la conceptul asa-zis "unitar" al legii, militarii fiind remunerati la zile calendaristice. Cu alte cuvinte, cand sunt obligati sa lucreze 24 de ore pe zi si 7 zile pe saptamana (in medie, cca. 3-4 luni pe an), militarii romani au  aceleasi remuneratii precum omologii lor civili cu care sunt in mod oficial, in aceleasi trepte de salarizare, dar care niciodata nu lucreaza un minut in plus neremunerati suplimentar fata de cele 8 ore pe zi si 40 de ore lucratoare pe saptamana! Pana si politistii "s-au orientat", ei fiind remunerati tot la zile lucratoare, dar ei sunt deja functionari publici civili.  Si atunci, s-a incheiat pentru militarii activi cu  principiul "remuneraţiei egale pentru muncă de valoare egală",acestia fiind remunerati, in realitate, de 3 ori mai putin decat omologii lor "unitari", raportat la volumul de munca pentru care isi primesc soldele. 
  • Neaplicarea L. 53/2003 (Codului Muncii) si militarilor. Este importanta aceasta omisiune si are legatura cu contributiile la pensii. Codul Muncii stabileste ca munca suplimentara si de noapte este remunerata suplimentar, ceea ce inseamna automat venituri mai mari si deci, si contributii mai mari la pensii! Se aplica tuturor contributorilor "unitari", doar militarii sunt exceptati si de la aceasta facilitate! Asadar, toti "unitarii" muncesc si contribuie cu ora, doar militarii romani cu ziua!  
  • Sectiunea a 3-a din L. nr. 80/1995 - Statutul Cadrelor Militarecare restrictioneaza in mod esential, militarilor romani,  dreptul la contributie!  Cu exceptia militarilor, toti ceilalti contributori"unitari" pot contribui la propria pensie din orice alta activitate suplimentara profesiei, doar militarilor le este interzis acest lucru, de Sectiunea a 3-a din L. nr. 80/1995 - Statutul Cadrelor MilitareDrept de firma - nu, de sindicat - nu, de contract colectiv de munca - nu, de greva - nu, de o cariera publica sau politica - nu! Toate aceste drepturi restrictionate, dau nastere insa la venituri suplimentare si contributii suplimentare la propriile pensii pentru orice alt "contributor" unitar. Astfel, doar militarilor romani le este restrictionat dreptul de a contribui la propriile pensii!   
Prin urmare, in Romania 2013, militarii activi si in rezerva, sunt "sclavagizati" umar la umar, de societatea romana! Pensia militara a fost, este si va ramane, o compensare a muncii fortate si a obstructionarii dreptului de contributie, nicidecum un privilegiu! Ori la acest moment, militarii activi nu au drept de pensie militara, iar celor in rezerva ne-a fost desfiintat!    

Stapanii politici sunt altii noi, dar cu aceleasi naravuri vechi, doar "sclavii" sunt aceiasi, adica militarii de cariera! Ar mai fi un aspect legat si de sforarii din tabara militarilor rezervisti! Este vorba despre cei care pentru cativa arginti dati in plus de L. nr. 119/2010 (O.U.G. nr.  1/2011), au decis ca nu mai au nevoie de nicio onoare, deci nici de pensii militare! Sau poate sa fie si militare, insa numai cu cuantumul marit stabilit de L. nr. 119/2010 (O.U.G. nr.  1/2011). Pentru respectivii, totul se reduce la cuantum, deci la arginti. Au ramas derutati si pe buna dreptate, pana si politicienii bine intentionati! N-au inteles exact ce mai vrem! Pensii militare si restabilirea onoarei de militar sau cuantumuri? Politicienii sunt dispusi oricand sa ne ofere revenirea la pensiile militare, dar "erga omnes" (pentru toti)! Cu cuantum mai mic sau mai mare, nu conteaza, daca vrem pensii militare, le avem! Mare lucru, se diminueaza si fondul de pensii cu 30%, bucuria politicienilor! Problema este ca unii "sforari" din randurile noastre dintre cei cu pensii marite, nu mai vor pensii militare "erga omnes" intrucat pierd cei cativa arginti acordati de L. nr. 119/2010 (O.U.G. nr.  1/2011)Acesti sforari i-au imbarligat si pe noii politicieni ai USL de asa natura, incat pentru a-si pastra argintii acordati de L. nr. 119/2010 (O.U.G. nr.  1/2011), au reusit sa ii scoata "vinovati" tot pe militarii generatiei NATO, la fel ca si politicienii basisti. Ca exercitiu de imagine menit sa isi camufleze tradarea si imoralitatea, respectivii sforari au dat la pace cu acest   simulacru de act reparatoriu care se regaseste si in cacealmaua de proiect legislativ initiat de USL si prin care care celor 70 000 cu pensii diminuate li s-ar reintregi cuantumurile cu o mana, dar prin neindexare ("inghetarea pensiilor") timp de 10-15 ani, li s-ar lua "reparatia" inapoi cu cealalta mana. Aceasta pe langa faptul ca proiectul nu prevede nicio returnarea diferentelor retinute care sunt retinute sistematic de la 1 ianuarie 2012! Deci, asa-zisa reintregire este in fapt un imprumut care trebuie rambursat prin neindexare! Asadarsforarii nostri au insuflat politicului, sa ramana "inghetati" tot cei loviti de sistem! Dar de ce nu invers? Dar de ce sa nu revenim "erga omnes" (toti) la pensia militara indiferent de cuantum? Daca vrem pensie militara, ori o vrem cu cuantumul ei, ori nu o mai vrem deloc! Ori vrem onoarea de a avea pensie militara fara conditionalitati, ori nu mai vrem  pensie militara. Sau alte solutii precum cei carora cuantumul li s-a majorat in baza L. nr. 119/2010 (O.U.G. nr.  1/2011), daca se agata de cuantum si nu de principii, sa ramana cu acel cuantum si cu pensie civila, in baza L. 263 a pensiilor unitare si gata! Oricum, cei care vor si "asa" si cu capul in rai, au o problema grava de moralitate si extrem de evidenta fata de cei din generatia NATO! Inclusiv fata de militarii activi!

Asadar, azi e 1 Aprilie si implinim 16 luni de cand 70 000 de rezervisti au pensiile diminuate - din care 5 luni sub PD-L si 11 luni sub USL! Mai implinim si 2 ani si 4 luni de cand nu mai avem pensii militare! Iar ceea ce e scris aici, nu e nicio pacaleala! Desigur ca fiecare poate sa traga orice concluzie, dar in orice situatie,ulciorul e spart! Cert este ca daca mergem in acelasi ritm ca pana acum - adica sa stam pe loc, in fiecare din lunile ce vor urma, vom mai adauga cate o luna de umilinta si de tradare, luni care se vor transforma in ani si tot asa! Ar fi cazul ca cei 70 000 de rezervisti cu pensii diminuate sa ne aparam propriile interese si care in mod deloc intamplator,  coincid perfect si cu cele ale militarilor activi. Primul pas ar fi sa nelepadam urgent de sforarii din randurile noastre si care in mod evident nu sunt interesati decat de argintii proprii, nicidecum de problemele reale ale militarilor! Dupa acest prim pas, este evident ca trebuie sa facem si pasul 2 prin care sa ii deranjam pe Ponta si pe alti lideri ai USL si sa ne cerem drepturile ferm, asa cum am facut si cu PD-L si cu Basescu! Sunt totusi 16 luni de cand 70 000 de rezervisti au pensiile diminuate - din care 5 luni sub PD-L si 11 luni sub USL!

In rest, totul este sublim!