sâmbătă, 8 februarie 2014
In comunicatul postat in data de joi 6 februarie s-au strecurat doua greseli de dactilografiere.Cu scuzele de rigoare facem corecturile ce se impun.
SINDICATUL CADRELOR MILITARE DISPONIBILIZATE
Filiala 1 Zalău
Adresă corespondență:
Zalău, Str. Alimpiu Barbulovici, Nr. 8, Bl. 1D, Ap. 8, Jud. Sălaj, cod 450125, E-mail: zalauscmd@yahoo.com
Telefon: 0745538885
Nr. 3 din 5.02.2014
COMUNICAT
privind poziția conducerii Filialei 1 Zalău a SCMD, față de acțiunea promovată în justiție de către ANCMRR ”ALEXANDRU IOAN CUZA” București
I. APRECIERI DE NATURĂ JURIDICĂ
Prin cererea nr. 574/05.12.2013, depusă la Judecătoria sectorului I București, ANMR(MApN), solicită anularea sentinței civile nr. 83/2009, prin care a fost acordată personalitate juridică SCMD, și pe cale de consecință, dizolvarea sindicatului, motivând, în esență, că obținerea personalității juridice s-a realizat prin încălcarea dispozițiilor Legii 54/2009, deci sentința instanței ar fi nulă de drept.
Dacă inițial am fost tentați să privim cu superficialitate acest demers „fratricid” şi mai ales şansele sale de reuşită, o analiză mai aprofundată a motivaţiei reale a acestui act, într-o conjunctură politică dată, este de natură să ne îngrijoreze în mod real şi mai ales să solicităm conducerii SCMD, tratarea cazului cu atenţie maximă, pentru dejucarea acestui plan diabolic. Acesta este motivul intervenţiei noastre prin prezentul „comunicat”.
Credem că acest demers al conducerii ANCMRR, nu este datorată numai orgoliului
exacerbat al preşedintelui organizaţiei, a fricii sale subiective de a nu pierde exclusivitatea „păstoririi” pensionarilor militari şi a diminuării unor posibile favoruri personale generate de acest privilegiu. De asemeni, nu justifică acest demers nici unele „asperităţi” funcţionale apărute pe parcursul timpului între conducerile centrale ale celor două organizaţii. Motivaţiile nefondate, invocate la punctele 3-6 din actul de investire a instanţei de judecată, nu au alt rol, decât acela de amasca adevăratul motiv al demersului şi să acrediteze pe de altă parte, calitatea sa procesuală, cerută de prevederile art. 36 c.pr.civ.
Este foarte posibil, aproape cert, că acest gest furibund a fost determinat de un anumit segment al clasei politice, față de care domnul președinte al ANCMRR are anumite obligaţii acumulate pe parcurs şi probabil anumite speranţe, promisiuni, pentru viitor.
Se pune în acest caz problema, ce anume a determinat această mişcare, ce a deranjat în mod real din activitatea SCMD, factorul politic în sens larg sau mai restrâns?
În prezent este greu de dat un răspuns cert, dar câteva aspecte pot fi luate în considerare în acest sens. Astfel, prestigiul şi notorietatea tot mai mare de care s-a bucurat sindicatul nostru,tendinţa de coagulare şi activare a societăţii civile în jurul SCMD, acţiunea în justiţie pentru recuperarea retractivă a sumelor de bani în favoarea pensionarilor care în urma recalculării-revizuirii au pierdut din cuantumul iniţial al pensiilor, lansarea în spaţiul public a intenţiei de a selecta şi susţine prin CNSC candidaţi pentru europarlamentare, alţii decât cei preferaţi de unele partide politice ş.a., pot fi prezumate ca”iritante” pentru unii factori politici.
Aceştia, pentru a nu se implica nemijlocit în bătălia contra SCMD, au apelat la tactica antică, a introducerii în cetate a „CALULUI TROIAN”, adică ANCMRR, din care cei mai mulţi dintre noi, facem parte.
Pe lângă aceste elemente socio-politice, cazul în speţă, ne obligă la o analiză pertinentă, mai amplă, de natură juridică.
Intradevăr, prevederile legislative în materie, atât din Legea nr. 54/2003 a Sindicatelor, cât şi din Legea dialogului social nr. 62/2011, republicată, conţin anumite reglementări confuze de unde şi jurisprudenţa neunitară a diferitelor instanţe, inclusiv o anumită apreciere subiectivă a CCR, prin decizia invocată în acţiunea în cauză.
La toate acestea, dacă avem în vedere şi faptul că „independenta” justiţie românească, ascultă de foarte multe ori „orientările” politice şi nu cerinţele legii, înţelegem mai bine de ce această acţiune ne îngrijorează şi că apărarea în scopul contracarării sale trebuie foarte bine pregătită.
Având deplină încredere în juriştii experimentaţi ai SCMD din cadrul Departamentului juridic, care şi-au dovedit capacitatea profesională desăvârşită în numeroasele procese purtate de sindicatul nostru în ultmii ani, dorim în scop pur colegial, să le punem şi noi la dispoziţie câteva argumente juridice, pe care dacă le consideră utile şi corecte, să le utilizeze în proces.
1. Să nu se rezume la încercarea respingerii acţiuni în temeiul exclusiv al prevederilor art. 16, alin.(1) şi (2) din Legea 54/2003 sau ale art. 16, alin. (1) şi (2) din Legea 62/2011, adică pedepăşirea termenului legal de recurs de 15 zile de la comunicare, în urma cărui fapt hotărârea a devenit definitivă şi irevocabilă, întrucât s-ar putea să apară o surpriză neplăcută din partea instanţei.
Acţiunea introdusă în speţă de către ANCMRR este una de anulare a sentinţei civile nr. 83/2009, pe motive de nelegalitate a actului emis de instanţă.
2. Punerea în discuţie a capacităţii ANCMRR de a exercita acţiunea civilă în această cauză, aşa cum cere c.pt.civilă.
Acest aspect, necesită argumentarea, cel puţin din următoarele considerente:
a) – îndeplinirea cerinţelor, cerute de prevederile art. 32 c.pr.civilă, respectiv a condiţiilor de exercitare a acţiunii civile, a prevederilor art. 33 c.pr.civ. cu privire la interesul de a acţiona şi a art. 36 c.pr.civ. privind calitatea procesuală a reclamantului.
Mergând pe cerinţele acestor prevederi, concomitent cu demontarea argumentată a acuzelor inventate la pct.1-7 din cererea adresată instanţei, se va constata că ANCMR poate eventual avea capacitate procesuală, dar nu are capacitate procesuală activă aşa cum o cere c.pr.civ. şi nu poate avea un interes justificat lergal în cauză;
b) – ANCMR trebuie să facă dovada şi cu privire la faptul că pentru introducerea acestei acţiuni în justiţie, a fost abilitată (mandatată) conform statutului şi ROF propriu, de către cel puţin 50% + 1 din membrii asociaţiei la nivel naţional sau de un vot de mandatare în organul colectiv de conducere (Conferinţa naţională). Neavând acces la dosar, noi nu cunoaştem exact situaţia, dar din sondarea unor filiale judeţene, se pare că acest mandat nu există, deci acţiunea este ilegală, neavând drept de reprezentare a asociaţiei în justiţie, în acest caz.
Chiar şi în cazul existenţei unui mandat, acesta nu este acoperitor, adică perfect. S.C.M.D. este format nu numai din pensionari proveniţi din M.Ap.N., ci o mare parte sunt cadre în rezervă provenite din M.A.I. şi Serviciile Secrete, pentru care în mod cert domnul preşedinte nu avea dreptul să hotărască această acţiune.
3. Invocarea principiului de drept, că ceea ce legea nu interzice în mod expres, este permis.
Este limpede că legile cu caracter sindical menţionate anterior, se referă îndeobşte ladreptul salariaţilor şi a altor categorii asimilate acestora, la a se organiza sau asocia în sindicate pentru realizarea scopului stipulat în art. 1, litera „w” din Legea 62/2011 sau art. 1, alin (1) din Legea 54/2003.
Aceste categorii de persoane sunt date cu titlu exemplificativ şi nu restrictiv, deoarece la art.4 unde sunt nominalizate categoriile de persoane cărora le este interzisă asocierea sindicală, nu se face referire la pensionari.
Acest principiu credem că a stat la baza hotărârilor unor instanţe judecătoreşti; nu puţine la număr, care au dispus aprobarea constituirii unor organizaţii sindicale ale pensionarilor.
Susţinerea celor afirmate, este confirmată prin nominalizarea câtorva astfel de organizaţii, preluate de pe internet, unde având postări ale unor activităţi de data recentă, cum sunt: Sindicatul Pensionarilor din Vâlcea, Asociaţia Jud. a Sindicatului Liber a Pensionarilor Vrancea care este şi membră a Federaţiei Europene a Pensionarilor (FERPA), Sindicatul Jud. al Pensionarilor Botoşani, Sindicatul Liber al Pensionarilor din Sălaj, Sindicatul Liber al Pensionarilor din Braşov, Sindicatul Liber al Pensionarilor din jud. Bacău şi exemplele pot continua. Cele mai multe din aceste organizaţii sindicale, sunt afiliate şi la FEDERAŢIA NAŢIONALĂ A SINDICATELOR PENSIONARILOR DIN ROMÂNIA, precum şi la alte federaţii sau confederaţii interne sau internaţionale.
Dacă salariatul, prin intermediul organismelor sindicale şi a luptei specifice sindicale, îşi apără drepturile specifice locului de muncă, salarizării, asistenţei medicale, concediu ş.a., în raport cu patronul, pensionarul îşi apără dreptul de pensie obţinut în urma muncii, asistenţa şi ocrotirea socială, sănătate, în raport cu statul, la care au ajuns pe parcursul vieţii active salariale, participaţia sa financiară pentru aceste drepturi de asigurări sociale.
4. Acest principiu enunţat anterior, poate fi susţinut şi prin jurisprudenţa CEDO.
Amintim Hotărârea pronunţată de CEDO în cauza nr. 233/2009 privind Sindicatul „PĂSTORUL CEL BUN” împotriva României, prin care se recunoaşte dreptul preoţilor ortodocşi la asocierea în sindicate, drept respins de o Curte de Apel din România.
Deşi în motivarea sa, Guvernul României, prin reprezentantul său, a susţinut ca justă poziţia B.O.R. şi a instanţei de apel de a li se refuza acest drept pe considerentul că preoţii nu au statut de salariaţi, nu au contract individual de muncă înregistrat la Direcţia Muncii, nu sunt plătiţi din bugetul de stat, în mod direct, relaţia între ei şi B.O.R. nu este guvernată de norme din Codul Muncii ş.a., instanţa comunitară a considerat că nu a fost legal refuzul de a li se înregistra organizaţia sindicală, motivând că totuşi în alte cazuri instanţele interne au admis altor preoţi această asociere iar categoria preoţilor nu se regăseşte între persoanele interzise la aceasta prin art. 4 din Legea nr. 54/2003.
5. Anularea actului de înregistrare a unei organizaţii sindicale şi deci dizolvarea acesteia, în timp ce altele funcţionează în condiţii similare, determină o discriminare prin tratamentul diferit aplicat unor categorii sociale identice.
Amintim că funcţionează sindicate ale şomerilor, studenţilor, personalului ce urmează cursuri de calificare, meseriaşilor autorizaţi ş.a., care în mod cert nu au relaţie salariat – patron.
Tocmai pentru evitarea pe viitor a unor astfel de situaţii, considerăm că SCMD, împreună cu alte organizaţii sindicale, ar trebui să facă presiuni asupra celor cu drept de iniţiativă legislativă,pentru a se promova un proiect „de lege ferenda”, care să reglementeze explicit dreptul pensionarilor la organizarea sindicală.
În Legea nr. 502/2004 privind asociaţiile pensionarilor şi O.G. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii, nu sunt prevăzute nici un fel de mijloace legale, eficiente, puse la dispoziţia acestora pentru apărarea drepturilor specifice în relaţia cu statul şi instituţiile sale, adică în cazul unor măsuri abuzive. Cele stipulate în aceste acte normative, dau doar aparenţa unor protecţii reale a pensionarilor. Singurele care au mijloacele eficiente de luptă pentru protejarea membrilor săi, sunt sindicatele, care au şi dreptul de reprezentare a intereselor colective, în justiţie.
II. DESPRE STRATEGIA DE PROMOVARE A IMAGINII SCMD ŞI
COMUNICAREA
Este meritorie activitatea desfăşurată de conducerea centrală a SCMD şi a filialelor teritoriale, în lupta pentru apărarea drepturilor specifice pensionarilor militari, în timpul, relativ scurt curs de la înfiinţarea sa, bătălii purtate, nu de puţine ori, într-un climat politic şi chiar social, nu tocmai prietenos.
Orice militar, rezervist, de bună credinţă, indiferent de structurile de provenineţă, nu poate să nu recunoască faptul că repararea, în mare măsură a, nedreptăţilor suferite în fosta guvernare, a fost posibilă numai ca urmare a luptei cu clasa politică, justiţia şi mass-media, dusă de SCMD, în favoarea tuturor.
Este foarte important modul de acţiune concretă pentru rezolvarea multiplelor probleme apărute, dar la aceeaşi cotă trebuie situată şi problema imaginii organizaţiei şi comunicarea mesajelor în interiorul său, ori către societate.
În acest sens, considerăm a fi utilă, punerea în discuţie şi atenţia Comitetului Director al SCMD, a câtorva aspecte de această factură.
- Deşi bătălia cu guvernanţii, justiţia, clasa politică, mass-media, pentru apărarea drepturilor specifice cadrelor militare active şi a rezerviştilor, a dus-o aproape, în exclusivitate SCMD, insuficienta comunicare cu filialele judeţene ale ANCMRR, a dat posibilitate conducerii centrale a acestei organizaţii din stgructura M.Ap.N., mai ales preşedintelui acestuia, să prezinte aceste rezultate ca fiind meritul aproape exclusiv al domniei sale, fiind crezut de foarte mulţi rezervişti.
Pentru evitarea, în viitor, a unei astfel de atitudini, se pot lua diverse măsuri, inclusiv publicarea în presa locală a unor acţiuni ale SCMD si rezultatele sale, sau informarea scrisă ori verbală, periodică, a filialelor judeţene ale ANCMRR cu acestea, având în vedere realitatea că aproape toți membrii SCMD sunt și membrii ANCMRR, deci nu ar fi un impediment major în acest sens;
- Stabilirea unui colectiv la nivelul SCMD care să elaboreze o strategie de promovare a imaginii organizaţiei în rândul rezerviştilor dar şi al societăţii civile, în ansamblu, pentru creşterea impactului mediatic al mesajelor asupra decidenţilor politici şi nu numai, inclusiv în scopul întăririi filialelor prin captarea de noi membri;
- Încurajarea iniţiativelor individuale sau colective, pertinente şi în folosul organizaţiei sindicale, promovarea unor idei sau acţiuni la nivel naţional, prin grija Comitetului Director.
Abţinerea de la etichetarea nejustificată a celor cu opinii divergente, dar de bună credinţă, ca „NAPOLEONI” sau cu aluzii la legendarul căpitan „TEACĂ” a lui A. Bacalbaşa. Asemenea etichetări ironice sunt de natură a descuraja, aprioric, orice iniţiativă de bună credinţă ce ar putea fi benefică sindicatului.
- Credem că se impune schimbarea radicala a retoricii manifestată la ieşirile publice prin mass-media, şi mai ales la T.V.
Folosirea până la saturaţie a unicului subiect cu privire la dreptul la pensie de serviciu şi ştirbirile aduse acestui drept şi a celor adiacente, este de natură a duce la uzarea mesajului sau plictisirea auditoriului şi respingerea sa prin dispariţia interesului, determinarea moderatorilor de emisiuni de a nu mai invita reprezentanţi ai SCMD în studiouri, deoarece subiectele lor nu mai prezintă interes, adică impact emoţional. Aceste intervenţii nu mai sunt urmărite nici de unii rezervişti cu pensiile mărite.
Din acest considerente, şi nu numai, credem că necesită abordarea cu mult curaj, prin mijloace specifice, şi altor teme de real interes naţional, de natură a creşte prestigiul organizaţiei noastre, printre care amintim, aleatoriu şi doar cu titlu de exemplificaţii:
- necesitatea stabilirii de către guvern, a unui program de reindustrializare autohtonă, aşa cum a şi promis USL, prin programul său electoral, crescând astfel si veniturile bugetare, inclusiv pentru fondul de pensii;
- exploatarea principalelor resurse naturale prin societăți comerciale de stat sau în parteneriat public-privat, creîndu-se noi locuri de munca și a relativii autonomie energetica;
- urgentarea adoptării de către Parlamentul Romaniei, a Noului Cod Silvic, pentru oprirea jefuirii pădurilor și valorificarea superioară a lemnului. Formarea unor comisii parlamentare care să verifice condițiile și responsabilitățile în cazul miilor de ha. de pădure defrișate ilegal;
- constituirea unor comisii de anchetă care să verifice respectarea clauzelor post – privatizare, măcar la marile combinate și întreprinderi de interes național, luate doar pentru falimentare, înlăturarea concurenței, pentru industria străină, și valorificare la fier vechi, fără a aduce nici o contribuție la bugetul de stat.
În aceste situații se pot constata aspecte de răspundere civilă contractuală sau raspundere civilă delictuală, coroborat cu răspunderea penală pentru înșelăciune în conventii? și recuperarea măcar, parțială, a prejudiciilor produse economiei naționale;
- constituirea unor comisii parlamentare care să verifice condițiile de restituire a unor prorietăți imobiliare imense, unor persoane, cu nerespectarea normelor legale și sesizarea instituțiilor competente pentru cercetarea celor vinovați.
Sunt numeroase cazurile de restituire a unor proprietăți urmașilor unor grofi sau nobili maghiari, care după încheierea primului razboi mondial au plecat în Ungaria și au fost despăgubiți de statul român, alții sunt urmași ai unor persoane declarate criminali de război și bunurile confiscate prin hotărâri irevocabile, în alte cazuri au fost folosite acte false, etc.ignorându-se dreptul la proprietate al celor legal împroprietăriți de statul român, ori fiind deposedat chiar stat, de aceste terenuri și clădiri;
- sprijinirea tinerilor în demararea unor activități private prin acordarea de credite fără dobândă, cu rambursare dupa 10-15 ani, în mod eșalonat ș.a.
Desigur, ca aceste teme necesită o documentre și pregătire prealabilă.
Astfel de probleme de larg interes cetățenesc, ar fi de natură a crește interesul și simpatia față de organizația noastră, cu înlăturarea unor idei preconcepute și nedrepte, că vizăm în mod egoist, meschin, doar drepturile noastre specifice ca pensionari militari. Astfel, de intervenții se pot face în presă, televiziune, scrisori deschise, etc.
Cu speranța că observatiile noastre pot fi utile SCMD.
Cu deosebită considerație,
BIROUL FILIALEI 1 ZALAU