- Exclusiv in atentia membrilor SCMD -
Doamnelor si domnilor colegi,
Necesitatea prezentei informari, in limbaj comun, se datoreaza, pe de o parte faptului ca nu toti intelegem limbajul juridic, iar pe de alta, aparitiei unor pescuitori in ape tulburi si zvoneri, care au alte interese decat ale SCMD sau ale rezervistilor, in general, si incearca, din nou, sa ne debusoleze.
Multi dintre dvs. au experienta simplului cetatean care s-a adresat individual unui avocat pentru a obtine satisfactie in justitie. Numai pentru ca a fost ascultat, a platit de la 1 la 10 milioane sau chiar mai mult, functie de imaginea publica a avocatului. Au urmat alte plati pentru fiecare operatiune facuta de avocat.
In paralel, impotriva jafului numit "Recalculare", SCMD a dus doi ani de procese, sub coordonarea Casei de Avocatura Galca si Vasiliu, achitand, din cotizatii, onorariul, cu un plus pentru cei din tara, ai caror avocati au urmat strategia d-lui Galca. Exceptie au facut membrii SCMD arondati la Casa de Pensii Sectoriala a SRI, care, neavand decizii de "Recalculare", nu au avut ce ataca in justitie.
Operatiunea retroactiva, prin urmare ilegala, numita "Recalculare", in baza Legilor 119 si 263 din 2010, ne-a privat, prin transformarea noastra in "asistati social", de toate drepturile, nu numai de cuantumuri. Neputand ataca legile, declarate constitutionale, am atacat HG 735/2010, adica actul administrativ de aplicare. Sfidand orice idee de stat de drept, premierul Boc si ministrul de justitie Predoiu au trimis circulare membrilor Guvernului, cum sa interpreteze, pe dos, principiul "Erga omnes", si judecatorilor, ce decizii sa ia in procesele cu noi. Mai mult, la cele cateva zeci de mii de actiuni SCMD in justitie, s-au dat termene la calendele grecesti. Si in aceste conditii am castigat definitiv si irevocabil in peste 4600 de actiuni pe "Recalculare". Avocatii au cerut si primit taxa de succes, dar hotararile nu au fost aplicate.
Marea victorie obtinuta de SCMD in justitie a fost Decizia ICCJ din 7 ianuarie 2011, cand, practic, "Recalcularea" a fost desfiintata. Ofertele marilor cabinete de avocatura, de reprezentare a noastra la ICCJ, au variat intre 1 miliard de lei vechi si 4 milioane de euro pentru intreg sindicatul. Am castigat prin avocatul Col. (r) dr. Dediu Gheorghe, platind doar taxa de 10 milioane lei vechi.
In baza victoriei de la ICCJ dar si sub impresia marilor manifestatii stradale organizate de noi, pe tot parcursul anului 2011, ne-am primit, in cuantum, banii din dec. 2010, dar fara acte justificative.
In replica, Guvernul Boc a emis OUG 1/2011, prin care a vopsit defuncta "Recalculare" intr-o operatiune noua numita "Revizuire", incluzand in textul ordonantei si defuncta HG 735. Prin aceasta ordonanta s-au introdus, odata discriminarea intre rezervistii iesiti la pensie inainte de 1 ian 2011 si cei trecuti in rezerva dupa aceasta data, si apoi discriminarea intre toti cei pensionati pe legile anterioare, impartindu-i in trei categorii:
- Cei carora le-au crescut, de la 1 ian 2012, justificat sau nu, cuantumurile, cu sume variind de la 1 leu la zeci de milioane si care au primit si diferenta de plata pe 2011;
- Cei carora le-au rezultat in mod aberant cuantumuri identice, pe baze de calcul diferite;
- Cei carora le-au scazut cuantumurile cu 30-40%, fiind obligati, de la 1 ian 2012 sa plateasca din nou, retroactiv, diferentele pe 2011.
Scopul a fost partial atins, deoarece multi dintre camarazii nostri, preocupati numai de bani, vazandu-si sacii in caruta, au abandonat SCMD-ul. In locul lor, au inceput sa se inscrie insa colegii cu o alta problematica, trecuti in rezerva dupa 1 ian 2011 si, in mod deosebit, indiferent de varsta, cei disponibilizati de Igas din MAI.
La operatiunea numita "Revizuire", desi puteam sa o includem in procesele in dosarele pe "Recalculare", noi am optat sa deschidem noi procese, deoarece aveam o sansa in plus sa castigam pe "Revizuire", daca am pierdut pe "Recalculare". Mai mult, deciziile de revizuire in baza OUG 1/2011 anulau obiectia judecatorilor ca paguba nu s-a produs, din moment ce eram obligati sa platim retroactiv pe tot anul 2011. O prima dovada a faptului ca s-a procedat ilegal cu pensionarii, s-a obtinut la 17 oct 2011. Baschetbalista Codruta Kovesi a introdus 11 recursuri in interesul legii, pentru a obliga tribunalele sa judece identic si sa ia aceleasi hotarari, nefavorabile noua, tuturor. Daca in recursul impotriva rezervistilor, Decizia ICCJ a fost ambigua, lasand loc la interpretari, in ceea ce priveste cele 10 recursuri in interesul legii impotriva celorlalte categorii de pensionari, Decizia ICCJ nr. 19 in Dosarul 18/17 oct 2011 a fost transanta: nu se pot face recalculari/revizuiri la pensiile civile in baza legii Robertei Anastase 263/2010, legea neavand caracter retroactiv. Drept urmare, pentru judecatori s-a pus intrebarea de ce rezervistii, grefierii, functionarii publici si ceilalti care au avut legi speciale au fost executati retroactiv?
In ceea ce priveste miile de procese pe "Revizuire" (de 10 ori mai putine decat cele pe "Recalculare"), SCMD a optat ca filialele sa mearga cu aceiasi avocati, tariful platit individual fiind cel pentru Casa Galca si Vasiliu de 150 lei. Puterea a raspuns, trimitandu-ne zeci de noi decizii de "Revizuire", recordul fiind de 31 decizii/una persoana. O nebunie care nu ar fi putut fi banuita nici de noi, nici de avocati, obligandu-i pe acestia sa argumenteze zeci de noi piese la dosar. Pentru aceasta, am convenit incheierea de acte aditionale la contractul de reprezentare, cu o plata suplimentara de 70 lei, pentru prima noua decizie, si de 30 lei, pentru urmatoarele. Cand Cabinetul Galca si Vasiliu a fost excedat, am convins Cabinetul de Avocatura Graziela Barla sa preia o parte din actiunile pe "Revizuire" pe Bucuresti si Ilfov. Dar actul aditional a fost incheiat doar cu trei zile mai inainte de aparitia Legii reparatorii (241/2013) ceea ce, pe drept cuvant, a deranjat Cabinetul de Avocatura, pentru ca practic, prin Legea 241/2013 "Revizuirea" a fost lichidata, pentru cei discriminati, deciziile acesteia referindu-se exclusiv la cuantumuri. Pentru cei "favorizati" de OUG 1/2011, "Revizuirea " continua, respectivii primind si astazi noi si noi decizii, una mai bizara decat alta.
In procesele pe "Revizuire" si-au batut joc de noi, asa cum ne asteptam, completele de la Bucuresti, Iasi, Craiova si Targu Mures, in primul rand, respingand, spre exemplu, pentru tardivitate, actiunile, pe motiv ca am primit deciziile initiale (in perioada 27-31 dec 2010) si trebuia sa respectam termenul de contestare prevazut in Legea ... 19/2000, care a fost in vigoare pana la 31 dec 2010, inclusiv. Judecatorul inamovibil este suveran si nu raspunde in fata nimanui pentru tampeniile pe care le face. Drept urmare, prin Cabinetul de Avocatura Barla, am supus atentiei Consiliului Superior al Magistraturii 7 judecatori, pentru rea credinta sau incompetenta, in baza tampeniilor pe care le-au scris in hotararile redactate. De exemplu: de acord ca am primit deciziile cu 31 dec 2010 si ca legile noastre 164/2001 si 179/2004 au fost abrogate cu 1 ian. 2011, dar ... ce legatura avem noi cu Legea 19/2000, abrogata de asemenea cu 1 ian 2011, care era legea civililor?
S-a mers pe termene mari, pe respingere, in majoritatea cazurilor, dar au fost cazuri in care am si castigat, iar la cererile noastre, judecatorii au notificat ca respectivii se intorc la situatia din dec. 2010, conform Legilor 164/2001 sau 179/2004. Incepand de la sfarsitul anului 2012, si noi si judecatorii, am inceput sa amanam/suspendam actiunile, pentru ca era clar pentru toata lumea, si unii judecatori ne-au spus-o explicit, ca aceasta chestiune se va rezolva politic, si ei asteapta sa vada ce rezolvam in dialogul cu USL.
Doamnelor si domnilor colegi,
Actiunile in justitie au fost si au ramas, in primul rand, un mijloc de presiune asupra Puterii, chiar mai eficace decat marile manifestatii stradale. De la inceput s-a precizat ca luptam pentru obtinerea tuturor drepturilor furate, in Parlament, in justitie, in strada, cea care putea sa ne redea aceste drepturi fiind, in fapt, Puterea, si anume ... o noua Putere. Este motivul pentru care, in 2011/2012, am incheiat protocoale la nivel local, pana la nivel general, cu USL, SCMD achitandu-se de obligatii prin rezultatele obtinute la alegerile si referendumul din 2012. Liderii USL ne-au luat in serios, din momentul in care au vazut ca reprezentam, prin sistemul de aliante al SCMD, o imensa masa de vot, numita CNSC. Obiectivele noastre au fost grupate si prezentate atat direct cat si ca un capitol separat, alaturi de obiectivele aliatilor nostri. In prezent am extins aceasta sfera de aliante pe orizontala, la nivel sindicate si ONG-uri, in perspectiva alegerilor din 2014, cand vom actiona in functie de modul in care actuala Putere intelege sa-si respecte promisiunile.
O prima promisiune, onorata de Guvernul Ponta, a fost Legea 112/2012, adica asa zisa "amnistie fiscala", prin care rezervistii cu cuantumurile scazute n-au mai fost obligati sa plateasca, retroactiv, pe 2011, diferentele rezultate dintre sumele primite si cele revenite prin "Revizuire". Apoi am actionat pentru lichidarea definitiva si promisa a "Revizuirii", dar si impotriva irationalei limitari a dreptului la munca, prin Legea 329/2009, cap.IV. Am solicitat doua ordonante de urgenta, care au primit toate avizele necesare in luna oct 2012, spre a fi promovate inainte de alegerile generale, dar ... schimband peisajul politic, "coabitarea", neprevazuta de noi, cei care suntem "stupid people", a incurcat toate lucrurile. Abia la 4 martie 2013 ni s-a promis rezolvarea solicitarilor prin doua legi in regim de urgenta, conexe: aceea privind dreptul la munca, al carei proiect era deja inaintat de USL la Parlament dar blocat in Camera Deputatilor (PLx 109/2012), promisiune inca neonorata si Legea reparatorie, pentru care SCMD s-a luptat din greu, actuala Lege 241/2013. Aceste legi au fost concepute ca functionand pana la 1 ian 2014, cand urmeaza a fi abrogate prin Legea pensiilor militare de stat, care le va contine prevederile. Am convins Puterea ca este vital sa apara aceasta lege, pentru ca altfel ne vom muta fie la Ghencea, fie in strada.
Inca din dec 2012, au inceput sa apara sporadic, apoi in val, noi decizii de "Revizuire" in baza legii Roberta Anastase. Adica, daca n-au putut sa ne ia la toti din pensii, ca in ian. 2011, daca la unii ne-au luat o treime numai, la altii nimic, iar la altii au adaugat, prin noul val de decizii, pe care multi dintre dvs. le-au simtit pe propria piele, urma ca celor deja loviti, sa li se mai ia 4-5 milioane iar celorlalti, care "au beneficiat" pe drept sau nu, sa li se ia atat incat sa ajunga la nivelul primilor. Masura viza 154 000 de rezervisti, atati cati mai eram in viata in iunie, ceilalti 32.000, pana la 186.000 cati ar fi trebuit sa fim, decedand in urma legilor genocidului, adica "parasind pe cale naturala sistemul". Nenorocirea era ca, pana la sfarsitul anului 2013, toti trebuia sa platim diferentele din urma, pe o perioada de 30 de luni. Ceea ce insemna ca niciunul dintre noi nu mai incasa un leu la pensie, timp de 6 luni, urmand sa ia de acasa si sa dea la stat. Probabil, majoritatea dintre noi, ar fi patit, in aceste conditii, ceea ce a patit dl. Gl. Mihail Popescu, in momentul in care s-ar fi trezit cu noua decizie, prin care i s-au mai luat 4 milioane, cu obligatia de a plati in 6 luni alte 120 milioane din urma. De asta am fost duri cu cei care visau sa obtina totul (din perspectiva individuala) printr-o lege reparatorie, dar temporara. Orice amendament introdus in ultima zi la Senat sau la Camera, insemna intoarcerea proiectului la Comisii, amanarea discutarii pe toamna, cand ni s-ar fi spus ca nu mai e necesar, fiinca de la 1 ian 2014 aparea Legea pensiilor militare de stat. Ni s-ar fi spus insa supravietuitorilor!... Nu puteam permite ca prostirea unora de catre oamenii vechiului regim sau incapacitatea unora de a intelege ca nici Antonescu nu si-a pus problema sa ajunga la Moscova printr-o singura actiune ofensiva, ca trebuie sa fortezi intai Prutul, pe urma Nistrul, apoi Bugul, etc., sa ne trimita pe aproape toti la Ghencea Militar...
In privinta legii conexe, inca numita Plx 109/2012, daca acesta nu este votat si promulgat in regim de urgenta pana la 15 nov. a.c., toti rezervistii care au beneficiat de Legea 241/2013 vor trebui sa opteze intre pensie si salariu, pentru depasirea plafonului. Aceasta este batalia pe care toti membrii loiali SCMD o duc in prezent, batand la usa "alesilor" de anul trecut, care ne datoreaza, in cea mai mare masura, succesul.
Doamnelor si domnilor colegi,
Prin aparitia Legii 241/2013 si operatiunea numita "Revizuire", implementata prin OUG 1/2011, a fost lichidata definitiv, pentru categoria rezervistilor discriminati la cuantum, impreuna cu "bastardul"ei, numita "Regularizare". Indiferent cine si ce merite isi atribuie, este exclusiv meritul SCMD, care a pastrat dialogul si a gasit intelegere la domnii Victor Ponta, Crin Antonescu, Mircea Dusa, Radu Stroe, George Maior la care s-a adaugat, din 2 martie a.c., sprijinindu-ne decisiv in momentele cheie si dl. Gl. (r) dr. Gabriel Oprea. In mod surprinzator, nu gasim nici un fel de intelegere la d-na Mariana Campeanu, care isi datoreaza exclusiv SCMD intrarea in Parlament, si-n 2010, la Deva, si-n 2012. Domnia sa tine blocat de 4 luni proiectul Legii pensiilor militare de stat, asupra caruia au cazut de acord atat colegii domniei sale din Guvern, cat si reprezentantii tuturor structurilor militarilor si politistilor activi sau in rezerva.
In aceasta situatie, am avertizat Casele sectoriale de pensii ca, daca nu dau drumul banilor abuziv retinuti, rezervistilor discriminati in ultimii doi ani, bani care nu afecteaza bugetul, existand prin decesele din ultimii patru ani ale camarazilor nostri, iar Legea 241 la art 2 prevede acest lucru, vom transforma actiunile inca pe rol pe defuncta "Revizuire", prin introducerea unui simplu capat de cerere, in actiuni recuperatorii, cu penalitatile de rigoare, iar in situatia celor care au pierdut in justitie, vom declansa o noua actiune recuperatorie, gestionata exclusiv de SCMD, de care vor beneficia doar membrii cotizanti ai SCMD.
Tot pe cale de consecinta, atrag atentia, in acelasi timp, tuturor celor interesati, ca, la categoria in continua diminuare a rezervistilor, exista urmatoarele situatii:
· rezervisti, putini la numar, dar exista, care si-au obtinut drepturile prin justitie, in baza Legilor 164/2001 si 179/2004, care sunt exceptati de la legile genocidului;
· masa celor cu cuantumurile crescute, sau identice pe cale de a-si vedea veniturile diminuate prin stergerea abuziva, cu si fara rost, din plata a sumelor datorate grupelor de munca (acestia sunt, in continuare, asistati social, dependenti de punctul de pensie);
· masa inca asistatilor social, care isi primesc drepturile in cuantumul calculat pentru dec 2010, pe baza Legilor 164 si 179.
Adica avem patru palarii legale pentru aceeasi Marie. Una si aceeasi structura socio-profesionala, guvernata de 4 legi diferite, care se bat cap in cap. Concluzia pentru Putere nu poate fi decat una singura: bulgarele mizeriei, contrar oricarui principiu de drept, rostogolit de Boc si "specialistii" lui, a ajuns de dimensiunea unui munte si nu mai poate fi tolerat, intrucat pute de muta nasul si juristilor din Burkina Faso. Orice smechereala politicianista trebuie sa dispara si Legea pensiilor militare de stat, care readuce ordinea in sistem trebuie promovata/promulgata imediat, fara a se mai incerca vreo "agatare" a noastra la legea nevotata in fapt, a Robertei Anastase.
Recomand, prin urmare, tuturor membrilor SCMD sa urmareasca si sa aplice instructiunile Departamentului Juridic al SCMD si sa nu mai intre in jocul latrailor de serviciu infiltrati printre noi sau al bolnavilor care au solutii la orice problema, in deplina necunoastere de cauza, toate menite doar sa tulbure apele si sa ne faca sa ne inecam precum tiganul la mal. In situatia in care liderii tuturor partidelor parlamentare si neparlamentare au cazut sau cad zilnic victima institutiilor de politie politica de tip stalinist, pe care nu le mai amintim, in situatia in care inca 137 de generali, chestori, colonei si comisari sefi sunt "agatati" (pe langa zecile deja de condamnari) va mai mira faptul ca liderii SCMD (Dogaru, Pricina, Caloianu, Nastase, Tudor, Popescu, Macovei, Comaneci, etc) sunt porcaiti de dimineata pana seara si li se cauta, cu disperare, nod in papura?
Honor et Patria! Vae victis!
PRESEDINTELE SCMD,
Col. (r) dr. Mircea DOGARU