Trupe aeropurtate de la natura: China şi-a făcut armată de porumbei călători
Brigăzile de porumbei militari călători înfiinţate la sfârşitul anului trecut în China numără 10.000 de soldaţi înaripaţi, care pot zbura, în cazul în care canalele hi tech de comunicare cad, cu 120 de km/h şi pot duce greutăţi de până la 100 de g.
Chiar dacă şi-a anunţat de puţină vreme cu mândrie în media de stat noul super avion, un stealth fighter, armata chineză nu-şi pune toată încrederea în armele supratehnologizate de luptă şi a investit prevăzătoare şi în nişte brigăzi de soldaţi înaripaţi de pe urma cărora au tras foloase şi Alexandru Macedon sau Napoleon. Armata chineză îi pregăteşte mai ales ca rezerve în misiunile desfăşurate în zonele îndepărtate ale ţării sau în cele muntoase greu accesibile, precum cele ale Himalayei. Şi nu doar atât: "Aceşti porumbei militari vor fi folosiţi pentru misiuni între trupele noastre de graniţă pe mare şi pe uscat", a completat la Televiziunea centrală Chineză expertul militar Chen Hong, după ce armata chineză a făcut oficial anunţul.
Trupele de la natură aeropurtate au o lungă istorie de serviciu în China. Sunt folosiţe de armatele chineze de mai bine de o mie de ani, dar baza brigăzilor moderne de porumbei călători militari a fost pusă în anii '30 de un grup de porumbei americani. Veteranul Claire Lee Chennault, locotenent pilot în Aviaţia americană, şeful unui grup de militari americani, numit "Tigrii Zburători", scrie time.com, a fost desemnat în 1937 de SUA să ajute China să respingă invazia japoneză. A adus cu el şi sute de porumbei călători şi acestia aveau să fie nucleul din care se vor dezvolta ulterior trupele de soldaţi înaripaţi, cărora acum China le-a sporit numărul la 10.000 de capete. China mai are în serviciu militar şi 10.000 de câini, înnoinudu-şi aceste efective cu încă 2.000 în fiecare an, şi doar 1.000 de cai, care au rămas o rasă demodata de lupta. În civilie, cel mai mare preţ pentru un porumbel călător în China l-a plătit un licitator anonim care a achiziţionat un exemplar de curse, rasă belgiană, considerată creme de la creme în lumea columbofililor, cu 200.000 de dolari.