Pactul de guvernanţă fiscală, semnat la Bruxelles
Pentru prima oară în istoria Uniunii Europene, orice stat al cărui deficit public depăşeşte 3 procente din PIB poate fi sancţionat automat. Pactul fiscal acordă puteri suplimentare Comisiei Europene, care va putea cere ţărilor cu un grad mare de îndatorare să adopte măsuri de restructurare bugetară.
Potrivit preşedintelui Consiliului European, acordul este doar un prim pas în vederea unei integrări fiscale la nivel european.
"Acest tratat înseamnă mai multă responsabilitate şi o mai bună supraveghere. Fiecare ţară semnatară se angajează să includă prevederile în cadrul propriei legislaţii, la nivel constituţional sau echivalent", a spus Herman van Rompuy.
Pactul a întâmpinat, însă, opoziţia Marii Britanii, care a pus mai presus propriile interese financiare.
"Aşa cum ştiaţi deja, am fi preferat o reformă a tratatelor la nivelul Uniunii Europene. Dar nu va fi posibil din cauza opoziţiei prietenilor noştri britanici. David Cameron a cerut ceva ce toţi am considerat drept inacceptabil, un protocol în cadrul tratatului care să permită Regatului Unit excepţii de la unele reglementări în domeniul serviciilor financiare", a spus Nicolas Sarkozy.

Nici Cehia nu va semna documentul, din cauza neînţelegerilor din interiorul coaliţiei de guvernare de la Praga. Iar Irlanda a decis să organizeze un referendum privind noul tratat de guvernanţă fiscală, care va intra în vigoare la 1 ianuarie 2013.