marți, 13 iulie 2010

In atentia tuturor ofiterilor, maistrilor militari si subofiterilor in rezerva si in retragere, a vaduvelor si urmasilor cadrelor militare decedate

Recomandam tuturor ofiterilor, maistrilor militari si subofiterilor in rezerva si in retragere, precum si vaduvelor si urmasilor celor decedati, care au adresat cereri catre Ministerul Apararii Nationale - Sectia Pensii Militare, solicitand recalcularea pensiilor militare in baza prevederilor Legii nr.90/2007, si carora nu li s-a rezolvat cererea sau nu au primit un raspuns oficial, sa contacteze de urgenta persoanele din conducerea filialei( col.(r.) Albu Ion).
SCMD a hotarat sa se implice si sa ajute membrii sai pentru repunerea in drepturi, conform Legii 90/2007.

Conducerea Filialei 1 Caracal

A P E L

A P E L
pentru finalizarea evidenţei membrilor SCMDRR Filiala 1 Caracal
Avand in vedere solicitarea conducerii SCMD de finalizare a situatiei evidentei membrilor de sindicat( si faptul ca in data de sambata, 26.06.2010, la convocarea Consiliului reprezentantilor de la Alba-Iulia, presedintele Filialei 1 Caracal trebuie sa predea Secretariatului General, toate documentele din partida fiecarui membru) se impune din partea cadrelor militare in rezerva /retragere a Filialei1 Caracal, contactarea telefonica de urgenta a secretariatului Biroului Operativ al Filialei 1 Caracal a SCMDRR(col.(r.) Albu Ion, ), în vederea verificării existenţei următoarelor documente de evidenţă la nivelul filialei(si predarii acestora, cat mai rapid, prin orice mijloace secretariatului Filialei):
- cererea de adeziune;
- chitanta de plata a taxei de inscriere/cotizatiei care este in valoare de 120 lei, pentru anul 2010, (membrii de sindicat care au adus chitanta cu cuantumuri mai mici de 120 lei, trebuie sa depuna cat mai urgent diferenta in contul SCMD si sa predea chitanta doveditoare secretariatului Filialei);
-copia cărţii/buletinului de identitate;
-copia livretului militar (in lipsa livretului, copie după decizia de pensionare/talonul de pensie militară);
-două fotografii tip buletin.
Facem apel la membrii filialei 1 Caracal, care nu au depus toate aceste documente, sa dam dovada de operativitate si sa nu obstructionam finalizarea centralizarii evidentei, prin intarziere/ din comoditate/alte motive.

Conducerea Filialei 1 Caracal.

luni, 12 iulie 2010

FOARTE IMPORTANT

Raspuns pentru Filiala Botosani


Postez raspunsul primit de la Bruxelles, ca urmare a prezentarii la Parlamentul Europei, de catre o delegatie a Filialei 1 Botosani a SCMD, in data de 22.06.2010, a petitiilor intitulate, prima "Vrem sa muncim", pe problematica aplicarii legii 329/2009, iar cea de a doua "Apel la ratiune", pe problematica recalcularii pensiilor militare, pe principiul asa-zisei contributivitati, in coformitate cu prevederile legii 119/2010, promulgata suspect de rapid de presedintele tarii, la doua ore dupa ce a fost adoptata in plenul reunit al celor doaua camere, si a legii aflate in Camera Deputatilor in stadiu avansat de adoptare, in procedura de urgenta, care prevede acelasi lucru.

In esenta, dupa calculul specialistilor nostri, pensiile militare, aflate acum in plata, se vor reduce cu procente cuprinse intre 40% si 60%, ba chiar, si 70%, in anumite conditii, pentru cei cu un stagiu incomplet de munca, care este de minim 25 de ani, dupa actuala lege in vigoare. Dupa legea 119/2010, el urmeaza a fi de 20 de ani. Cu toate acestea efectul acestei reduceri este infim, datorita faptului ca dupa toate simularile facute cea mai mare parte va avea pana la 2 puncte si numai cateva exceptii depasind 2 puncte ajungand la 3 puncte, care inmultit cu 736 de lei, valoarea punctului de pensie, da valoarea pensiei recalculate.

Nici vorba de limitarea recalcularii pensiilor doar pentru cele care depasec 3000 de lei, asa cum afirma pe toate posturile, primul ministru si ministrul muncii si protectiei sociale.

Va prezint, asa cum am promis, si traducerea textului:

PARLAMENTUL EUROPEAN

Directia Generala a Presedintiei
Directia pentru sedintele plenare
Activitatea membrilor

Luxemburg

Domnului Mircea Comaneci
Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate
Botosani, str. Octav Onicescu, nr27, et. 7, ap27
710056 Botosani, Romania


108056/05.07.2010

Draga Domnule,

Din partea Secretarului General, va scriu pentru a va instiinta despre primirea petitiei pe care ne-ati trimis-o pe email in data de 23 iunie 2010.

Petitia dumneavoastra a fost inregistrata in Registrul de petitii la nr. 0615-10 si v-as fi recunoscator daca in viitor veti comunica cu noi folosind acest numar.

Petitia dumneavoastra a fost inaintata Comitetului pentru Petitii care, inainte de toate, va lua decizia cu privire la acceptarea acesteia, spre exemplu, daca subiectul petitiei intra in sfera de activitate a Uniunii Europene. In situatia in care Comitetul declara ca este admisa, atunci el va examina textul petitiei dumneavoastra.

Comitetul pentru Petitii va va scrie dumneavoastra pentru a va informa in legatura cu acceptarea acesteia.

Daca petitia este admisa, Comitetul mai sus mentionat va examina intr-o intalnire deschisa publicului potrivit cu prevederile regulilor interne de procedura ale Parlamentului European.

Va retin atentia asupra faptulu ca procedura de examinare a petitiei poate fi destul de lunga, dat fiind numarul mare de petitii pe care noi le primim si pe care trebuie sa le traducem in toate limbile oficiale ale Uniunii Europene si apoi examinate de Comitetul pentru Petitii.

Va rog sa ne adresati corespondenta viitoare pe aceasta tema la urmatoarea adresa: Secretariatul Comitetului pentru Petitii, Parlamentul European, strada Wiertz, B -1047, Bruxelles. Fax: 0032/22846844.

Cu respect,
Karl NATSCHERADETZ
Seful unitatii

Conform procedurilor Parlamentului European si ale Comisiei pentru Petitii, urmeaza, asa dupa cum reiese si din raspuns, ca aceasta petitie sa fie supusa aprobarii Cosiliului reprezentantilor spre admitere, in functie de problematica in discutie.

Daca va fi admisa, se va analiza continutul petitiei si daca se va ajunge la concluzia ca este intemeiata, comisia va solicita statului roman sa retraga aceasta lege, in situatia in care nu va retrage legea, se vor lua masuri de sanctionare a statului roman,iar daca nu se va lua nici o masura nici in acest caz, Comisia de Petitii va face apel la instanta europeana, prin care va obliga statul roman sa se conformeze normelor europene.

Asa s-a intamplat si cu legea referitoare la taxa auto, caz in care, in baza unor petitii a unor organizatii neguvernamentale, si a unor cetateni romani, Comisia de Petitii a solicitat statului roman sa retraga aceasta lege, ceea ce nu s-a intamplat initial, iar cand a fost vorba sa se ajunga la instanta europeana, statul roman a retras legea si a emis un alt act normativ in concoradnta cu normele europene.

In paralel cu aceste demersuri, sindicatul nostru va initia actiuni in justitie pentru anularea efectelor acestei legi, intai la instantele romanesti, si apoi, in functie de rezultat, la instantele europene.

In felul acesta, prin actiunea conjugata a celor doua structuri, simultana si paralela, coordonata in timp si spatiu, atat la instanta romaneasca cat si la cea europeana, precum si prin Comisia de Petitii a Parlamentului European cat si prin instanta europeana, se va ajunge credem noi, la un rezultat de inlaturare a unui abuz nemaiintalnit de incalcarea drepturilor noastre, de proprietate asupra pensiei si de a munci liber consimtit (in orice domeniu privat sau la stat) , intr-un stat de drept european, drepturi consfintite in Carta Fundamentala Drepturilor Omului.

Presedintele Filialei 1 Botosani a SCMD
Col(r)Mircea Comaneci

Redam continutul celor doua petitii depuse la Parlamentul Europei, la Bruxelles, de catre o delegatie a Filialei 1 Botosani a Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate, codusa de presedintele acesteia Col(r)Mircea Comaneci, in data de 22.06.2010.

SINDICATUL CADRELOR MILITARE DISPONIBILIZATE
FILIALA 1 BOTOŞANI
Botoşani , str. Octav Onicescu nr.27
E-mail:scmdbt@yahoo.com
mcomaneci81@gmail.com
Site : http://sindicatulcmd.blogspot.com
http://scmd1botosani.blog
Telefon mobil : 0722.227.343
Telefon Fix : 0331 / 401.454
Nr. 14 din 08 .06.2010

C Ă T R E,

PARLAMENTUL EUROPEAN

COMISIA PENTRU PETITII

“VREM SĂ MUNCIM”

Filiala 1 Botoşani a Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate (S.C.M.D.), constituită în adunarea generală din 26.11.2009, fiind filială a Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate (S.C.M.D.), persoana juridică romană, infiinţată in temeiul Sentinţei civile nr. 83 din 18.08.2009, pronunţată de Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti, vă supune atentiei urmatorul aspect, cu implicatii negative majore asupra vietii TUTUROR cadrelor militare in rezervă, din judeţul Botoşani aparţinând sistemului naţional de aparare, din MApN, MI, SRI, SIE, :

Pentru a putea intra in NATO, una din condiţiile pe care trebuia să le indeplinească România a fost REDUCEREA EFECTIVELOR MILITARE. Acest lucru nu a fost posibil decât prin desfiinţarea unui mare număr de unităţi militare si trecerea in rezerva CU MULT INAINTEA VARSTEI DE PENSIONARE a multor cadre militare; astfel a aparut ORDONANTA GUVERNULUI nr. 7 pe 1998, care stipuleaza: „Art. 24. Personalul militar pensionat în condiţiile prezentei ordonanţe poate cumula pensia cu salariul obţinut în cazul în care îşi continuă activitatea ca angajat sau cu veniturile suplimentare realizate prin activităţi în scop lucrativ.” Asa au apărut cadrele militare disponibilizate, adică trecute in rezerva cu mult inainte de implinirea varstei de 55 de ani, CU DREPT DE PENSIE INCOMPLETA (penalizarile mergand pana la 40%), DAR SI CU DREPT DE MUNCA. Calculul pensiilor militare, inclusiv pentru cei disponibilizati, s-a facut conform LEGII 164 din 2001 privind pensiile militare de stat, care stipuleaza: “Art. 26. - (1) Persoanele care beneficiaza de pensie militara de serviciu pot fi incadrate in muncă, pe durată nedeterminată sau pe durată determinată, după caz, inclusiv in sectorul public, beneficiind de drepturile salariale corespunzatoare funcţiei in care sunt incadrate, inclusiv de sporul de vechime corespunzător vechimii in muncă, dobandite până la data pensionarii. (2) Persoanele prevazute la alin. (1) pot cumula pensia cu veniturile realizate, indiferent de nivelul veniturilor respective.”

In decembrie 2009 a aparut Legea 329 care, printre altele, a interzis si cumulul pensiei (indiferent de felul acesteia) cu salariul din sectorul bugetar. Prin prevederile Cap. IV din Legea nr. 329/2009 au fost încălcate următoarele:

I. prevederile Constituţionale: art. 15 alin. 2 (Legea dispune numai pentru viitor, cu excepţia legii penale sau contravenţionale mai favorabile); art. 16 alin. 1 (Cetăţenii sunt egali în fata legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări); art. 20 alin.1 şi 2 (Dispoziţiile constituţionale privind drepturile şi libertăţile cetăţenilor vor fi interpretate şi aplicate în concordanţă cu Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, cu pactele şi cu celelalte tratate la care România este parte); art. 41 alin. 1 (Dreptul la muncă nu poate fi îngrădit. Alegerea profesiei, a meseriei sau a ocupaţiei, precum şi a locului de munca este liberă); art. 44 (Dreptul de proprietate privată); art. 47 alin. 1 şi al. 2 (Dreptul la trai decent şi la pensie); art. 53 alin. 1 şi al.2 (Interzicerea restrângerii exerciţiului unor drepturi sau libertăţi); art.148 alin. 2 şi 4 (Prioritatea prevederilor tratatelor Uniunii Europene faţă de dispoziţiile contrare din legile interne);

II. art. 1 din O.G. nr. 137/2000, privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare;

III. din punct de vedere al actelor internationale pe care Romania le-a ratificat si care sunt parte din dreptul intern, Legea 329/2009 incalca:

- art. 14 din Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale referitor la interzicerea oricărei discriminări (Exercitarea drepturilor şi libertăţilor recunoscute de prezenta convenţie trebuie să fie asigurată fără nici o deosebire bazată, în special, pe sex, rasă, culoare, limbă, religie, opinii politice sau orice alte opinii, origine naţională sau socială, apartenenţă la o minoritate naţională, avere, naştere sau orice altă situaţie). Or, Legea nr. 329/2009 face deosebire intre angajatii din sistemul bugetar si cei din sistemul privat, dintre cei care au “peste” un anumit cuantum al pensiei si cei care au “sub” acest cuantum, cei care “cumuleaza” si cei care “nu cumuleaza”;
- art. 2 din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului (Fiecare om se poate prevala de toate drepturile si libertatile proclamate în prezenta declaratie fara nici un fel de deosebire ca, de pilda, deosebirea de rasa, culoare, sex, limba, religie, opinie politica sau orice alta opinie, de origine nationala sau sociala, avere, nastere sau orice alte împrejurari. În afara de aceasta, nu se va face nici o deosebire dupa statutul politic, juridic sau international al tarii sau al teritoriului de care tine o persoana, fie ca aceasta tara sau teritoriu sunt independente, sub tutela, neautonome sau supuse vreunei alte limitari de suveranitate), coroborat cu art. 7 si 8 din acelasi Act;
- art. 1 din Protocolul adiţional nr. 12 la Convenţia Europeană a Drepturilor Omului (Interzicerea generala a discriminarii);
- art. 1 alin. 1 din Primul Protocol adiţional la Convenţie (20.03.1952) privind protecţia proprietăţii (“Orice persoană fizică sau juridică are dreptul la respectarea bunurilor sale. Nimeni nu poate fi lipsit de proprietatea sa decât pentru cauză de utilitate publică şi în condiţiile prevăzute de lege şi de principiile generale ale dreptului internaţional) A obliga un pensionar militar sa “opteze” intre pensie si salariu, in conditiile in care acesta nu a implinit inca varsta legala de pensionare, a dobandit dreptul de a munci si de a cumula pensia incomplete cu salariul reprezinta o nesocotire grava a dreptului de proprietate ( CEDO, 2002, cauza Buchen contra Cehiei);
- art. 2 din Pactul Internaţional cu privire la drepturile civile şi politice (“1. Statele părţi la prezentul Pact se angajează să respecte şi să garanteze tuturor indivizilor care se găsesc pe teritoriul lor şi ţin de competenţa lor drepturile recunoscute în prezentul Pact, fără nici o deosebire, în special de rasă, culoare, sex, limbă, religie, opinie politică sau orice altă opinie, origine naţională sau socială, avere, naştere sau întemeiată pe orice altă împrejurare. 2. Statele părţi la prezentul pact se angajează să garanteze că drepturile enunţate în el vor fi exercitate fără nici o discriminare întemeiată pe rasă, culoare, sex, limbă, religie, opinie politică sau orice altă opinie, origine naţională sau socială, avere, naştere sau orice altă împrejurare”;
- art. 6 pct. 1 din Pactul Internaţional cu privire la drepturile economice, sociale şi culturale, care recunoaşte şi garantează dreptul la muncă (“Statele parti la prezentul Pact recunosc dreptul la munca ce cuprinde dreptul pe care il are orice persoana de a obtine posibilitatea sa-si castige existenta printr-o munca liber aleasa sau acceptata si vor lua masuri potrivite pentru garantarea acestui drept”);
- art. 1 punctele 2 şi 4, art. 20, 23 şi art. 24 din Carta Socială Europeană din 3 mai 1996;
- art. 6 din Tratatul Uniunii Europene
- “(1) Uniunea recunoaşte drepturile, libertăţile şi principiile prevăzute în Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene din 7 decembrie 2000, astfel cum a fost adaptată la 12 decembrie 2007, la Strasbourg, care are aceeaşi valoare juridică cu cea a tratatelor. Dispoziţiile cuprinse în cartă nu extind în niciun fel competenţele Uniunii astfel cum sunt definite în tratate. Drepturile, libertăţile şi principiile prevăzute în cartă se interpretează în conformitate cu dispoziţiile generale din titlul VII al Cartei privind interpretarea şi punerea sa în aplicare şi cu luarea în considerare în mod corespunzător a explicaţiilor menționate în Cartă, care prevăd izvoarele acestor dispoziţii.
(2) Uniunea aderă la Convenţia europeană pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale. Competenţele Uniunii, astfel cum sunt definite în tratate, nu sunt modificate de această aderare.
(3) Drepturile fundamentale, astfel cum sunt garantate prin Convenţia europeană pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale şi astfel cum rezultă din tradiţiile constituţionale comune statelor membre, constituie principii generale ale dreptului Uniunii).”

Faţă de aspectele prezentate mai sus, vă rugăm să dispuneţi măsurile ce se impun.

AVEM ONOAREA SĂ VĂ SALUTĂM !

Preşedintele Filialei 1 Botoşani a SCMD
Col (rez) Mircea COMĂNECI

Secretarul Filialei 1 Botoşani a SCMD
Col (rez) Gheorghe FEDOR


SINDICATUL CADRELOR MILITARE DISPONIBILIZATE
FILIALA 1 BOTOŞANI
Botoşani , str. Octav Onicescu nr.27
E-mail: scmdbt@yahoo.com
mcomaneci81@gmail.com
Site : http://sindicatulcmd.blogspot.com
http://scmd1botosani.blog
Telefon mobil : 0722.227.343
Telefon Fix : 0331 / 401.454
Nr. 13 din 08 .06.2010

C Ă T R E,
PARLAMENTUL EUROPEAN

COMISIA PENTRU PETITII

“APEL LA RAŢIUNE”

Filiala 1 Botoşani a Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate (S.C.M.D.), constituită în adunarea generală din 26.11.2009, fiind filială a Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate (S.C.M.D.), persoana juridică romană, infiinţată in temeiul Sentinţei civile nr. 83 din 18.08.2009, pronunţată de Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti, vă supune atentiei urmatorul aspect, cu implicatii negative majore asupra vieţii TUTUROR cadrelor militare in rezervă din judeţul Botoşani aparţinând sistemului naţional de securitate din MApN, MI, SRI, SIE, :

Guvernul Romaniei a depus la Senat, ca prima camera sesizata, proiectul de Lege privind sistemul unitar de pensii publice; analizand continutul acestui proiect, raportat la situatia cadrelor militare in rezerva (carora urmeaza sa li se recalculeze pensiile aflate in plata), se constată că textul propus Parlamentului României spre dezbatere, adoptare şi legiferare este, sub numeroase aspecte, esenţial neconstituţional, vadit nelegal, discriminatoriu, întocmit cu încălcarea gravă a normelor obligatorii ale Comunităţii Europene, cu nesocotirea practicii constante a Curţii Europene a Drepturilor Omului.

I. Recalcularea pensiilor militare este neconstitutionala deoarece incalca prevederile art. 15 alin. (2) din Constitutie: "Legea dispune numai pentru viitor, cu exceptia legii penale sau contraventionale mai favorabile." Principiul neretroactivitatii impune niste reguli pentru o lege noua, in sensul ca:

I.a. legea noua nu reglementeaza raporturile juridice aparute, modificate sau stinse inainte de intrarea ei in vigoare. Nimeni nu poate actiona in conformitate cu niste norme care nu exista, nu poate respecta niste norme care nu au fost adoptate si poate nimeni nu se gandeste ca vor apare. Daca legea noua ar anula ceea ce a statuat vechea lege, increderea in lege s-ar diminua, s-ar aduce atingere grava la autoritatea legii, iar vointa de a da ascultare legilor ar scadea considerabil;

I.b. legea noua se aplica fara a fi retroactiva in cazul situatiilor juridice care vor apare, modifica sau stinge, dupa intrarea in vigoare a legii, in cazul situatiilor juridice in curs de formare, modificare sau stingere la data intrarii in vigoare a legii si in cazul efectelor viitoare ale raporturilor juridice trecute;
Concluzia este ca daca se aplica o astfel de masura se poate aprecia ca Romania nu este un stat de drept unde legea este suverana.

II. Sistemul de pensii militare nu poate fi inclus in sistemul de pensii de stat unic:II.

a. Sistemul de pensii militare nu a fost niciodata un sistem contributiv, fondurile necesare pentru plata pensiilor militare de stat si a altor drepturi de asigurari sociale se asigura de la bugetul de stat prin bugetele Ministerului Apararii, Ministerului Administratiei si Internelor si Serviciului Roman de Informatii. Militarii nu au contribuit niciodata la bugetul asigurarilor sociale de stat, ei au avut o contributie pentru pensia suplimentara de 5%, care de la intrarea in vigoare a Legii nr. 164/2001 privind pensiile militare de stat, conform prevederilor art. 78 alin. (2), a devenit contributie individuala la bugetul de stat si nu la bugetul asigurarilor sociale de stat;

II.b. Sistemul pensiilor militare de stat, reglementat de Legea nr. 164/2001 care este corelata cu legislatia europeana, face parte din sistemele ocupationale de pensii guvernate de directivele Comunitatii Europene (Directiva 86/378/EEC, amendata prin Directiva 97/96/EC adoptata in considerarea jurisprudentei Curtii Europene de Justitie). Conform reglementarilor comunitare, criteriile decisive pentru incadrarea unui sistem de securitate sociala ca sistem ocupational sunt indeplinite in totalitate de actuala lege a pensiilor militare de stat din Romania, respectiv:
- aceasta lege se refera la o categorie particulara de lucratori – cadrele militare, asa cum sunt acestea definite de Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare;
-acordarea pensiei este direct legata de durata serviciului militar;
- pensia este calculata prin raportare la ultimul salariu al lucratorului (ultima solda a cadrului militar).

Este lesne de observat din cuprinsul mai sus arătat al celor două Directive - obligatorii pentru Statele membre al Uniunii Europene - că situaţia militarilor ce îndeplinesc cumulativ condiţiile de pensionare, conform normelor legale în vigoare, este perfect încadrată în acest text, fiind, deci, total contrară legislaţiei europene orice încercare de a modifica actualul statut al militarilor.

Guvernul României a fost deja atenţionat prin Raportul de consultare din 31.01.2007 al Comisiei Europene, prin care „se atrage atenţia asupra faptului că, pentru legislaţia neconformă Directivelor comunitare, Comitetul Miniştrilor va transmite României scrisori de notificare oficială, declanşând, astfel, acţiunea de neândeplinire a obligaţiilor de Stat membru al U.E.” ;

III. Prin mentinerea modului de acordare si calculare a pensiilor din Legea nr. 164/2001 privind pensiile militare de stat nu se incalca principiul egalitatii, prin care se asigura tuturor participantilor la sistemul public de pensii, contribuabili si beneficiari, un tratament nediscriminatoriu, intre persoane aflate in aceeasi situatie juridica, deoarece militarii nu s-au aflat in aceeasi situatie juridica cu ceilalti salariati de la stat. De asemenea, la trecerea in rezerva, cand nu ocupa o functie militara, militarii pot fi chemati sa indeplineasca serviciul militar in conditiile legii. Principiul egalitatii trebuie sa nu fie confundat cu uniformitatea, cu egalitarismul, catre care se tinde cu acest proiect de lege. Avand in vedere ca prevederile Constitutiei (art. 40 si 53) si ale Legii nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare (lege speciala pentru militari) impun militarilor anumite exigente, interzicerea sau restrangerea unor drepturi si libertati, iar exercitarea profesiei presupune riscuri sporite, se justifica in mod obiectiv o diferentiere a regimului juridic de pensionare fata de alti salariati la stat care nu sunt supusi acelorasi exigente, restrictii si riscuri. CARTA SOCIALĂ EUROPEANĂ revizuită, adoptată la Strasbourg la 3 mai 1996 şi ratificată de România prin Legea nr. 74/03.05.1999, în anexa intitulată ,,Câmpul de aplicare a Cartei sociale europene revizuite în privinţa persoanelor protejate” prevede că ,,o diferenţă de tratament pe un motiv obiectiv şi rezonabil nu este considerată discriminatorie”. Statutul foarte restrictiv şi deosebit de sever al militarilor este un veritabil motiv care poate permite menţinerea reglementării pensiei acestora în forma actuală.

IV. Pozitia Consiliului Legislativ

Avizul Consiliului Legislativ, care însoţeşte proiectul Legii pensiilor, precizează că recalcularea pensiilor speciale potrivit principiului contributivităţii nu poate fi aplicată decât celor care se vor pensiona după intrarea în vigoare a legii. Conform Consiliului Legislativ, intenţia guvernului de a reduce pensiile nu poate fi pusă în practică, întrucât ar încălca Constituţia. “Măsura privind recalcularea pensiilor stabilite prin legi speciale, aflate în plată la data introducerii sistemului unitar de pensii publice, nu se poate face decât prin încălcarea principiului neretroactivităţii legii, prevăzut la art. 15, alin. (2) din Constituţia României, republicată, conform căruia legea dispune numai pentru viitor, cu excepţia legii penale sau contravenţionale mai favorabile”.

În sprijinul acestui punct de vedere, Consiliul Legislativ aduce decizia Curţii Constituţionale din 2007, conform căreia “în cazurile în care din recalculare rezultă un cuantum mai mare al pensiei, se va plăti acesta, iar dacă noul cuantum rezultat este mai mic, se va acorda în continuare pensia anterior stabilită şi aflată în plată, fără a se aduce vreo atingere drepturilor legal câştigate anterior”.

V. Jurisprudenţa CEDOV.a.

În cauza Buchen v. Cehia (2006), Curtea a decis că „limitarea nejustificată a unui drept recunoscut, cum ar fi o pensie specială, drept nesocotit ulterior, fără a exista o justificare obiectivă şi rezonabilă pentru o asemenea îngrădire, constituie o privare de proprietate în sensul art. 1. par.1 din Protocolul nr. 1 la CEDO, dar şi o discriminare în sensul art.1 din Constituţie şi art. 1 din Protocolul nr.12”;

V.b. In cauza Gaygusuz v. Austria (1996), Curtea a decis că „pensia constituie un drept patrimonial în sensul art. 1 din Protocolul nr. 1 la Convenţie şi se constată o discriminare, în sensul art.14, dacă lipseşte o justificare obiectivă rezonabilă pentru diminuarea patrimoniului reclamantului” ;

V.c. În cauza Stubbings ş.a. v. Marea Britanie s-a decis că „există discriminare în sensul art. 14 al Convenţiei atunci când persoane aflate în situaţii identice sau comparabile se bucură de un tratament preferenţial unele faţă de altele”. A se vedea, din această perspectivă, prevederile din proiectul Legii unitare a pensiilor, care numai unitare nu sunt atunci când prvilegiază nejustificat unele categorii profesionale (ex. lucrători dn sistemul penitenciar) faţă de puterea judecătorească, de Armată şi de Poliţie şi alţii.
despăgubiri, stabilind că este încălcat art..6 din Convenţie şi aV.d.

În cauza Akdeejeva v.Letonia (2007), Curtea Europeană a Drepturilor Omului a obligat statul pârât la rt..1 din Protocolul nr.1 în cazul în care se procedează la recalcularea în minus a pensiei,dat fiind că este vorba despre un drept câştigat.

V.e. În speţa Muller v. Austria, precum şi în numeroase alte speţe similare, s-a decis constant în sensul că „o reducere substanţială a nivelului pensiei ar putea fi considerată ca afectând substanţa dreptului de proprietate şi chiar a însăşi dreptului de a rămâne beneficiar al sistemului de asigurare la bătrâneţe.”


În conformitate cu art.14 din Convenţia pentru interzicerea discriminării şi art. 1 din Protocolul 1 referitor la protecţia proprietăţii, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a reţinut că „noţiunea de bun înglobează orice interes al unei persoane de drept privat ce are valoare economică, astfel încât dreptul la pensie şi, evident, dreptul la salariu sunt asimilate dreptului de proprietate” (cauza Buchen versus Cehia). Din această perspectivă, apare ca fiind evident că pensia de servicu a militarilor, aşa cum este în prezent reglementată şi având cuantumul stabilit prin lege, constituie un „drept de proprietate” în sensul Convenţiei şi a Protocoalelor adiţionale, iar reducerea prin recalculare a acestui drept ar echivala cu o expropiere.

Referitor la înţelesul noţiunii de „speranţa legitimă”, s-a statuat în numeroase soluţii de speţă că această noţiune trebuie înţeleasă şi interpretată ca avându-şi temeiul în dreptul cetăţeanului la coerenţă şi siguranţă legislativă, astfel ca, în temeiul legii, acesta să îşi poată valorifica, păstra şi apăra drepturile. Cu alte cuvinte, este vorba de concretizarea pricipiului constutiţional, propriu oricărui stat de drept, privind supremaţia legii.

Din cele expuse anterior, se poate observa ca proiectul supus dezbaterii Parlamentului nesocoteşte total noţiuni de principiu şi de esenţă ale civilizaţiei juridice europene, ce sunt de multă vreme, clarificate şi încetăţenite la nivelul practicii CEDO şi CJCE.

Începand cu data de 07.06. 2010, Guvernul României, prin persoana Premierului Boc, şi-a asumat răspunderea pe un pachet de legi, din care una este la fel de neconstituţională, întrucât prin această lege se diminuează cu 15%, pensiile (care in accepţiunea normelor europene reprezintă o proprietate a celor carora le aparţin) tuturor pensionarilor, inclusiv ale celor proveniţi din sistemul naţional de securitate, trecându-se apoi, după cinci luni, de la data asumării răspunderii, la recalcularea pensiilor militarilor în rezevă. Astfel, prin această lege după ce incepand cu 01.06.2010 se vor diminua cu 15 % pensiile militare, apoi, începând cu 01.11.2010 se trece la recalcularea acestora, (după ce au fost diminuate), realizându-se astfel, o nouă diminuare, prin recalculare, de aceasta dată cu încă 50-70 % , în funcţie de vechimea avuta la data pensionării fiecăruia.

Se aplică din noiembrie prevederile unei legi, Legea unică a pensiilor publice , care abia acum se află în dezbaterea Camerei Deputaţilor, şi care avea termen de aplicare data de 01.01.2011. Se aplică astfel, prin asumare, prevedrile unei legi, care abia acum se află in dezbatere, ocolindu-se astfel, din nou Parlamentul României.
Se încalcă şi prin acest act normativ, toate actele normative europene enumerate mai sus.

Faţă de aspectele prezentate mai sus, vă rugăm să dispuneţi măsurile ce se impun.

AVEM ONOAREA SĂ VĂ SALUTĂM !

Preşedintele Filialei 1 Botoşani a SCMD
Col(rez)MirceaCOMĂNECI
Secretarul Filialei 1 Botoşani a SCMD
Col(r) Gheorghe FEDOR

Va prezint acum si varianta in limba engleza a celor doua petitii:

UNION OF THE REDUNDANT MILITARY PERSONNEL
BOTOSANI BRANCH
Adress: Botoşani , str. O. Onicescu, nr. 27
E-mail: scmdbt@yahoo.com
Web site: sindicatulcmd.blogspot.com
GSM : 0040722.227.343.
TELEPHONE: 0040331401.454
Number 14, 8th of June, 2010


TO THE EUROPEAN PARLIAMENT
Committee on Petitions

"We want to work"

The Trade Union Branch Military Botosani redundant (SCMD), established in the General Assembly as of 26.11.2009, being the subsidiary of Redundant Union Military (SCMD), Romanian legal person established under the Civil Sentence No. 83 as of 18.08.2009, issued by a District Court of Bucharest, would like to inform you about the major negative implications on the life of all military personnel in the reserve system belonging to MoD, Ministry of Interior, Romanian Intelligence Service and Foreign Intelligence Service:

To join NATO, one of the conditions which had to meet Romania was to reform the military institutions. This has been possible only by abolishing a large number of reserve military units and to reduce the number of military personnel before the retirement age. As such the Government ordinance no 7 has been adopted in July 1998, which states: "Art 24. Retired military personnel under this ordinance may be added to the salary received pension if he continued his work as an employee or additional income through other activities”. As a result many active military personnel were retired before reaching the age of 55, with the incomplete pension (penalties ranging up to 40%), but having the right to continue to work. Military pension calculation, including those dismissed was made according to Law 164 of 2001 on the state military pensions, which states: "Art 26. - (1) Those military service retirement benefits can be employed on permanent or fixed-term, as appropriate, including public sector, with the appropriate remuneration of a staff function, including the old growth appropriate seniority, acquired until retirement. (2) Persons under par. (A) may be combined with pension income, despite of other income levels. "
In December 2009, Law 329 has been adopted which states, among other things, prohibited and overlapping pension (regardless of its type) with wages in the budgetary sector. As a consequence the provisions of Ch. IV of the Law. 329/2009 have been violated as follows:

I. Constitutional provisions: Article. 15 para. 2 (only for the future law, except criminal law more favorable), Art. 16 para. 1 (Citizens are equal before the law and public authorities, without any privilege or discrimination), Art. 20 paragraphs 1 and 2 (constitutional provisions on rights and freedoms shall be interpreted and applied in accordance with the Universal Declaration of Human Rights, the covenants and other treaties Romania is a party), Art. 41 para. 1 (right to work can not be restricted. Choice of profession, trade or occupation and the workplace is free), Art. 44 (right to private property), Art. 47 para. 1 and. 2 (right to decent living and retirement), Art. 53 para. 1 and al.2 (Prohibition of restriction of the rights and freedoms) 148. 2 and 4 (Priority EU treaties contrary to the provisions of national laws);

II. Art. 1 of O.G. no. 137/2000 on preventing and sanctioning all forms of discrimination;

III. in terms of international instruments that Romania has ratified and which are part of domestic law, violate the law 329/2009:

- Art. 14 of the Convention on Human Rights and Fundamental Freedoms concerning the prohibition of discrimination (Exercise of rights and freedoms recognized in this Convention shall be secured without discrimination on any ground, especially on gender, race, color, language, religion, political or other opinion, national or social origin, association with a national minority, property, birth or other status). The Law no. 329/2009 discriminate between employees of the budgetary system and the private system, between those who "over" a certain amount of pension and those who "under" that amount, those who "add up" and who "does not add up" ;
- Art. 2 of the Universal Declaration of Human Rights (Everyone is entitled to all rights and freedoms set forth in this Declaration, without distinction of any kind as, for example, race, color, sex, language, religion, political or other opinion, national or social origin, property, birth or other status. Besides, there will be no difference after the political, legal or international country or territory to which a person belongs, whether it be country or territory shall be independent, trust, non-or under any other limitation of sovereignty), in conjunction with Art. 7 and 8 of that Act;
- Art. 1 of Protocol no. 12, European Convention on Human Rights (general prohibition of discrimination);
- Art. 1. 1 of the First Additional Protocol to the Convention (20/03/1952) regarding protection of property ("Every natural or legal person is entitled to his property. No one shall be deprived of his possessions except in the public and under the law and general principles of international law) To compel a military retiree to "choose" between pension and salary, given that it has not yet reached the legal age of retirement, yet his work has combined pension and salary is incomplete a serious disregard of property rights (ECHR, 2002, case against Czech Buchen)
- Art. 2 of the International Covenant on Civil and Political Rights ("1. States Parties to the present Covenant undertakes to respect and ensure to all individuals who are in their territory within the jurisdiction the rights recognized in the present Covenant, without distinction, such as race, color, sex, language, religion, political or other opinion, national or social origin, property, birth or other status. 2. States Parties to the present Covenant undertake to guarantee that the rights set in it will be exercised without discrimination based on race, color, sex, language, religion, political or other opinion, national or social origin, property, birth or other status ";
- Art. 6, section 1 of the International Covenant on Economic, Social and Cultural Rights, which recognizes and guarantees the right to work (The States Parties to the present Covenant recognize the right to work which includes the right that it has any person to get the opportunity to earn their living by work freely chosen or accepted and will take appropriate measures to ensure that right);
- Art. 1 points 2 and 4, Art. 20, 23 and Art. 24 European Social Charter of 3 May 1996;
- Art. 6 of the Treaty on European Union - "(1) EU recognizes the rights, freedoms and principles in the Charter of Fundamental Rights of 7 December 2000, as adjusted at December 12, 2007, in Strasbourg, which has the same legal value treaties. Provisions of the Charter do not extend in any way the competences of the Union as defined in treaties. Rights, freedoms and principles in the Charter shall be interpreted in accordance with general provisions in Title VII of the Charter governing its interpretation and implementation and taking into account adequately the reasons mentioned in the Charter, which provide sources of those provisions.
(2) The Union shall accede to the European Convention on Human Rights and Fundamental Freedoms. Union's competences as defined in the Treaties are not altered by this accession.
(3) Fundamental rights, as guaranteed by the European Convention on Human Rights and Fundamental Freedoms and as they result from the constitutional traditions common to the Member States, constitute general principles of EU law.

Please consider the above mentioned issues for decision and possible action.

Sincerely yours

Retired Colonel, Mircea Gheorghe Comaneci
Chairman of the Trade Union Branch Military Botosani redundant (SCMD)

Retired Colonel, Gheorghe Fedor,
Secretary of the Trade Union Branch Military Botosani redundant (SCMD)


UNION OF THE REDUNDANT MILITARY PERSONNEL
BOTOSANI BRANCH
Adress: Botoşani , str. O. Onicescu, nr. 27
E-mail: scmdbt@yahoo.com
Web site: sindicatulcmd.blogspot.com
GSM : 0040722.227.343.
TELEPHONE: 0040331401.454
Number 13, 8th of June, 2010

TO THE EUROPEAN PARLIAMENT
Committee on Petitions

“Appeal to Reason”

The Trade Union Branch Military Botosani redundant (SCMD), established in the General Assembly as of 26.11.2009, being the subsidiary of Redundant Union Military (SCMD), Romanian legal person established under the Civil Sentence No. 83 as of 18.08.2009, issued by a District Court of Bucharest, would like to inform you about the major negative implications on the life of all military personnel in the reserve system belonging to MoD, Ministry of Interior, Romanian Intelligence Service and Foreign Intelligence Service:

Romanian Government has submitted to the Senate the draft Law on unitary public pension system; analyzing the content of this project, as far as the pension of the military reservists (which are going to recalculate their pensions ) noted that the above Law which is going to be debated by the Romanian Parliament, in many respects, is essentially unconstitutional, obviously illegal, discriminatory, and against the mandatory rules of the European Community, to disregard the practice of the European Court of Human Rights.

I. Recalculation of military pensions is unconstitutional because it violates Art. 15 para. (2) of the Constitution: "The law only for the future, except in criminal law or the more favorable." Non-retroactivity principle requires some rules for a new law, meaning that:
I.a. new law doesn’t regulates legal relations arising, not modified or extinguished before its entry into force. One cannot act in accordance with some rules not there, cannot meet some standards that were adopted and nobody cannot thinks that will occur. If the new law would remove what is part of the old law, confidence in the law would diminish with serious prejudice to the authority of law, and willingness to obey the laws would decrease considerably;
I.b. new law applies retroactively without legal situations that will occur, change or expire, after the entry into force of the law, in case of new legal situations, modification or extinction of the entry into force of the law;
The conclusion is that if you apply such a measure you cannot say that Romania is a state of law where the law is sovereign.

II. Military retirement system may not be included in a single state pension system:
II.a. military retirement system has never been a contributory scheme, funds necessary to pay the state military pensions and other social security rights were provided by the state budget through the budgets of the Ministry of Defence, Ministry of Interior and the Romanian Intelligence Service. Militaries have never contributed to social insurance budget, they had an additional pension contribution of 5% for which the entry into force of Law no. 164/2001 on the state military pensions, according to Art. 78 para. (2), became the individual contribution to the state budget and not the state social insurance budget;
II.b. military state pension system, governed by Law no. 164/2001 which is correlated with the European legislation is part of occupational pension schemes governed by European Community Directives (Directive 86/378/EEC, as amended by Directive 97/96/EC adopted in light of European Court of Justice). Under EU regulations, the decisive criteria for the classification of a social security system as occupational system are fully met by the current military state pension law in Romania, namely:
- This law refers to a particular category of workers - military as defined by Law no. 80/1995 on the status of the military;
- Granting pension is directly related to the duration of military service;
- The pension is calculated by reference to the worker's last salary (last payment of the military personnel).

It is easy to see from the wording shown above that the two Directives - mandatory for Member States of the European Union - that the military situation to meet the cumulative conditions for retirement under existing laws, is perfectly placed in the text and therefore, any attempt to change the current status of the military is against all European legislation.

Romanian Government has been warned by the advisory report of 31.01.2007 the European Commission, "notes that for the legislation which is not consistent to the EU directives, the Committee of Ministers will sent to Romania letters of formal notice, triggering thus action for not complying with the obligations of EU membership;

III. By way of providing and maintaining the pension calculation of Law. 164/2001 on the state military pensions do not violate the principle of equality, which ensure that all participants in public pension system, taxpayers and beneficiaries, non-discriminatory treatment between persons in the same legal position as the soldiers were not in same legal position with other employees of the state. Also, the shift in reserve, when not occupied a military function, the military may be called upon to perform military service under the law. Principle of equality should not be confused with uniformity, with egalitarianism, which tends to this bill. Since the constitutional provisions (Art. 40 and 53) and Law no. 80/1995 on the status of the military (special law for the military) soldiers impose certain requirements, prohibition or restriction of rights and freedoms, and more risky practice is objectively justify a difference in the legal system over other employees at retirement State not subject to the same stringent, restrictions and risks. Revised European Social Charter, adopted in Strasbourg on May 3, 1996 and ratified by Romania by Law no. 74/03.05.1999, Annex entitled 'Scope of the revised European Social Charter regarding protected persons "provides that a different treatment on objective and reasonable grounds is not considered discriminatory." The very restrictive and severely status for the military is a genuine reason that can help to keep their pension legislation in its current form.

IV. Legislative Council position
Legislative Council opinion accompanying the draft pension law states that the principle of special pension recalculation can be applied only to those who will retire after the entry into force of the law. According to the Legislative Council, the government's intention to reduce pensions can not be implemented because it would violate the Constitution. “The recalculation of pensions established by special laws in payment on the date the public pension system would entry into force , will be against the principle of non-retroactivity of the law referred to in Art. 15, par. (2) of the Romanian Constitution, republished, that the law only will apply for the future."

In support of this view, the Legislative Council invoke the decision of the Constitutional Court decision dated 2007 which says "where the recalculation results in a greater amount of pension will pay it, and if the new product is lower amount will be paid further pension payments previously established and located in, without prejudice to any legal rights previously won”.

The European Court of Human Rights(ECHR) jurisprudence.

V.a. Case Buchen v. Czech Republic (2006), the Court held that "unjustified restriction of a right recognized, such as a special pension, as subsequently ignored, with no objective and reasonable justification for such a restriction constitutes a deprivation of property within the meaning of Art. 1. par.1 of Protocol. 1 to the ECHR also discrimination within the meaning of Article 1 of the Constitution and Art. 1 of Protocol No. 12;

V.b. Case Gaygusuz v. Austria (1996), the Court held that "pension is a property right within the meaning of Art. 1 of Protocol. 1 to the Convention and there is discrimination within the meaning of Article 14, if it misses a reasonable objective justification for reducing the plaintiff heritage;

V.c. In Case Stubbings etc. v. United Kingdom it was decided that "there is discrimination within the meaning of Art. 14 of the Convention when people in similar situations or comparable enjoy preferential treatment versus other."
V.d. Case Akdeejeva v.Letonia (2007), the European Court of Human Rights ordered the defendant to state compensation, because Article 6 of the Convention and art 6 of Protocol No. 1 was violated arguing that pension is a right won.
V.e. In this case Muller v. Austria, and in many other similar present case it was decided consistently that "a substantial reduction in pension levels could be regarded as affecting the substance of ownership and even the right to remain a beneficiary of the system insurance in old age. "
V.f. A special issue was made at the ECHR and the ECJ the notions of "good patrimony" and "expectation". In accordance with Article 14 of the Convention on the prohibition of discrimination and art. 1 of Protocol 1 on the protection of the European Court of Human Rights held that "the concept of property includes any interest of private individuals that have economic value, so that pension and, of course, entitled to pay are treated right property "(Case Buchen vs. Czech Republic). From this perspective, appears to be clear that the military pension as currently regulated, and with the amount specified by law, constitute a "property right" within the meaning of the Convention and additional protocols that in such case is about expropriation.

As such, it is the realization of the constitutional principle which is governed by the rule of law.
In conclusion, it is noted that the project under discussion rejects all notions, principles and essence of the European legal civilization, which have been clarified and well-established in the practice at the ECHR and the ECJ.

In addition to what has said starting with September 7th 2010, the Romanian Government, the Prime Minister Boc assumed responsibility on a package of laws, one of which is unconstitutional because this requires a reduction of 15% of the pension (in the sense that European norms are a property those who hold them) to all retirees, including those from the national security, switching and then, after five months, after accountability, to recalculate the military reserve pensions. As such after June 6th 2010 the pension will be reduced with 15% and from November 1st 2010 will be recalculated according to the provision of the above described draft Law.

Having in view what we have describe above please take the appropriate actions.

Sincerely yours,

Retired Colonel, Mircea Gheorghe Comaneci
Chairman of the Trade Union Branch Military Botosani redundant (SCMD)

Retired Colonel, Gheorghe Fedor,
Secretary of the Trade Union Branch Military Botosani redundant (SCMD)

duminică, 4 iulie 2010

INFORMARE- ALBA IULIA -26.06.2010


Informare privind participarea la sedinta
Consiliului National al Reprezentantilor SCMD


Sambata, 26.06.2010, la Alba Iulia, Comitetul Director al SCMD a convocat o adunare a presedintilor filialelor judetene ale SCMD si catorva membri ai Comitetului Director. Au fost prezenti 53 de delegati si 6 membri ai comitetului Director .

Scopul adunarii , asa cum a fost declarat in documentul convocator, l-a constituit discutarea unor aspecte de strategie si orientare de viitor a SCMD .

Cu aceasta ocazie au mai fost luate in discutie si unele propuneri din proiectul de ROF, postat pe blogul SCMD cu ceva timp inainte de intalnire .

Adunarea a inceput cu un raport al domnului Dogaru vizavi de actiunile desfasurate si progresele obtinute de SCMD de la infiintare pana in prezent . A fost subliniat in cuvantul sau faptul ca anumite cercuri politice se tem de ceea ce ar putea reprezenta acest sindicat in viitor, dar si faptul ca deocamdata suntem nereprezentativi si de cele mai multe ori nebagati in seama si trebuie sa facem totul pentru a deveni un sindicat reprezentativ , puternic, o adevarata forta in viata politica si sindicala . A fost mentionat faptul ca membri de sindicat trebuie sa se implice mai mult in viata politica atat prin contactarea oamenilor politici din judete cat si prin inscrierea in partide politice si sustinerea intereselor sindicalistilor militari printr-un loby puternic. Apoi au luat cuvantul si ceilalti membri ai comitetului director, care au prezentat aspecte si concluzii pe domeniile ce le reprezentau, respectiv juridic, financiar , mediatic .

Punctul doi al ordinii de zi , discutarea proiectului ROF, a evidentiat in primul rand o lipsa de coeziune la nivel central si apoi puncte de vedere diferite si intre filiale , si in mod special in ceea ce priveste problemele financiare . S-a convenit pana la final, ca sa se intituie un grup de lucru, si fiecare filiala sa trimita propunerile de completare a ROF ca si de modificare a statutului, atata vreme cat ROF –ul nu poate fi aprobat pana nu este pus de acord cu Statutul . Propunerile urmeaza a fi trimise la Bucuresti de catre fiecare filiala , apoi publicate toate propunerile pe pagina interna a sindicatului si fiecare filiala va analiza`toate propunerile si isi va trimite punctul de vedere .

Un punct discutat de asemenea a fost si viitoarea organigrama a SCMD ca si componenta departamentelor si s-a cazut de acord ca propunerea de organizare in forma actuala e prea stufoasa , iar departamentele se vor constitui de fapt in colective de lucru.

In ceea ce priveste procesele in care este implicat sindicatul la ora actuala , nu s-au putut da toate datele necesare , doamna Elena Cobuz mentionand faptul ca nu a primit datele complete de la cabinetul de avocatura, desi le-a cerut .

Au mai fost mentionate rezultatele pozitive obtinute de unele filiale in ceea ce priveste relatiile cu partidele din opozitie –si aici a fost pomenita si Filiala 1 Caracal – ca si rezultatele foarte bune sub aspect juridic ale filialei Focsani , care se afla cu multi pasi in fata SCMD sub acest aspect, avand deja un proces la CEDO. Aici SCMD poate invata ceva de la filiala FOCSANI .

In final, s-a concluzionat necesitatea realizarii unitatii de gandire si actiune a sindicatului si cresterea cantitativa si calitativa , unele filiale punand chiar problema selectiei candidatilor la intrarea in sindicat .